Олег Снітовський

Медики Тернопільщини знайшли час на вебінар (фото)

заставка02 (Copy)

Команда Тернопільського регіонального офісу U-LEAD організувала вебінар для управлінців з охорони здоров’я та керівників медичних закладів первинної медичної допомоги ОТГ, які змогли детально розглянути особливості діяльності медичних установ в умовах пандемії COVID-19.

Понад чотири години з 35 учасниками онлайн-семінару, які представляли громади і медичні заклади Тернопільщини та Закарпаття, працювали досвідчені тренери Програми «U-LEAD з Європою» – Василь Височанський та Валерій Мікуліч.

photo_2020-04-28_13-25-58
photo_2020-04-28_13-25-58

- Завдання сьогоднішнього семінару - підвищити потенціал та здатність органів місцевого самоврядування разом з управлінцями центрів первинної медико-санітарної допомоги забезпечити належне функціонування закладів охорони здоров’я в умовах пандемії COVID-19. Дякуємо учасникам, що знайшли час поспілкуватися з нашими експертами, обговорити ключові проблеми та напрацювати кейси по їх вирішенню, – зазначила Наталія Онищук, керівниця Тернопільського регіонального офісу.

Експерти Програми разом з учасниками вебінару обговорили основні форми участі органів місцевого самоврядування у забезпеченні роботи закладів первинної медичної допомоги, включи останні зміни в законодавстві.

За словами Василя Височанського, заклади первинного та вторинного рівнів медичної допомоги повинні мати добре налагоджену комунікацію та співпрацювати між собою.

photo_2020-04-28_11-02-45
photo_2020-04-28_11-02-45

- Консультації та обстеження профільних лікарів дуже важливі, оскільки симптоматика корона вірусу дуже різна, визначити яку одразу складно. Для обстеження та контролю стану осіб з інфекційними хворобами, якщо  цього вимагає клінічна ситуація, рекомендовано виділити окремих  працівників, яких варто звільнити від прийому, провести їх додаткове навчання та забезпечити максимальний захист дотримання самоконтролю за здоров’ям. Можна створити стаціонарний пункт для забору мазків та мобільну бригаду для осіб, які не можуть самостійно добратись до такого пункту. Пункт варто розміщувати в будівлі, де не ведеться прийом. Це може бути намет, куди будуть скеровуватись сімейними лікарями особи, яких потрібно обстежити, якщо у них є власний транспорт, а їх стан дозволяє це зробити, – підкреслив Василь Височанський.

Також детально аналізувалися вимоги по організації «Зеленої» та «Червоної» зон у медичних закладах. У них має бути створена «червона» зона – респіраторне відділення з окремим входом для хворих із первинно виявленими ознаками ГРВІ  та підвищеною температурою.

Як повідомляв «Терен», за підтримки U-LEAD громади Тернопільщини отримали друковані інформаційні матеріали. У кожному комплекті в середньому 500 газет, 40-50 постерів формату А2 та 120 листівок. У громадах друковану продукцію розміщували в найбільш людних місцях та розповсюджували серед пенсіонерів.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео