Оксана Бучко

Що тернополянам варто знати про поведінку під час пожежі?

94128040_3091261237591652_2798169814659497984_o

Пересічні тернополяни, які стали свідками пожежі, повинні знати правила поведінки під час таких пригод. Адже допомагаючи потрібно слідкувати за своєю безпекою. Поради щодо таких дій дає тернопільський мандрівник Роман Задорожний.

Ризик має бути виправданим: 

- не переоцінюйте власні сили і потужність вогню, вітру, задимленості та інших обставин. Звісно, під час порятунку життя людини ризики мають інші «краї», але це окрема історія.

Не заважайте: 

- під час роботи рятувальників без вказівок нічого не робіть, не варто ставати ще одним об’єктом, який потребуватиме порятунку.

Досвід:

 - точніше його відсутність має бути регулятором «йти/не йти далі».

Кожен також може допомогти уникнути пожеж.

Превентивні дії: 

- уникати власного паління, погасити за кимось, стримати від підпалу трави, говорити з близькими і не дуже про це.

Під час пожеж слід діяти так:

- повідомити служби, вивести із зони інших людей, попередити від потрапляння нових. Гасити полум’я невеликих низових пожеж можна збиваючи його гілками листяних дерев, заливати водою, закидати ґрунтом, затоптувати ногами, але потрібно бути обачним біля дерев, які горіли.

Допомога рятувальникам: 

- вчасний дзвінок, орієнтири на місці, пошук під’їзних доріг, потягати рукави, банально принести питтєвої води, якщо пожежа довготривала. Або попросять відійти, якщо так буде доцільніше.

Власна безпека під час потрапляння в осередок пожежі (трава, ліс, підстилка, плавні, ...):

- виходити швидко і перпендикулярно до розповсюдження вогню

- не панікувати, зорієнтуватися та виходити проти напряму вітру, якщо перпендикулярно ніяк

- закрити голову та обличчя одягом

- уникати потрапляння в зони високої температури (відкрите полум'я, свіжі згарища, торф'яники)

- якщо вийти з осередку неможливо: вийдіть на відкриту місцевість, зайдіть у водойму (так врятувались діти нещодавно на Житомирщині) або накрийтесь мокрим одягом, дихайте повітрям біля землі - воно найменш задимлене, рот і ніс при цьому прикривайте одягом чи іншою тканиною

- якщо гасите низові пожежі на місці: не відходьте далеко від доріг та просік, будьте в зоні видимості з іншими учасниками гасіння, підтримуйте голосовий контакт.

Нагадаємо, під час Великодня трапилось багато пожеж. Тернополян просять звернути увагу на пожежу в Чорнобилі, що значно ближче Австралії.  Тернополян закликають повідомляти поліцію про організованих паліїв. На Тернопільщині пожежа на пагорбах випалила майже 30 сотих землі (фоторепортаж).

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео