Дарія Шевченко

В області побільшало укусів кліщів: як тернополянам вберегтись від них

95225436_10222455650168578_4308808790184034304_n

Зараз настала пора, коли кліщів у парках чимало. Найбільше від них страждають тварини, яких вигулюють у місцевостях, де є багато рослинностей. Проте і серед людей є випадки укусів павукоподібних.

Найчастіше кліщі сидять у траві, на висоті 20-60 см, і лише інколи потрапляють на невисокі кущові рослини. Комахи небезпечні тим, що можуть переносити низку збудників небезпечних хвороб, зокрема, кліщового енцефаліту, бореліозу (хвороба Лайма), а також хвороби Міямото.

Уберегтись від кліщів можна наступним чином:

*якщо ви йдете у парк чи ліс, насамперед надягніть щось на довгий рукав світлого кольору. Бажано штани заправити у шкарпетки;

*для захисту використовуйте репелент — спеціальний засіб, що відлякує кліщів. Він може бути у вигляді аерозолю, мазі тощо;

*на прогулянці старайтесь триматись центру стежки, бо обабіч комах може бути багато;

*часто оглядайте себе та своїх близьких на прогулянці. Адже укус кліща відчути неможливо, але слід залишиться від нього;

*одяг, який ви зняли після прогулянки, варто почистити і випрати.

Оглядати потрібно такі частини тіла:

*лінія шкарпеток;

*підколінна впадина;

*нижня лінія трусів (пах), верхня лінія трусів;

*нижня лінія бюстгальтера, верхня лінія бюстгальтера;

*комір сорочки;

*лінія волосяного покриву на голові, вуха;

*волосся та шкіра голови — промацайте їх руками.

Варто пам’ятати, що кліщ, коли чіпляється до одягу, залишається нерухомим, аж доки ви не сядете чи ляжете. Саме тоді він починає шукати місце прикріплення до тіла.

Коли кліщ уже присмоктався, діяти потрібно наступним чином:

*одразу зверніться до лікаря. У травмпункті вам допоможуть витягти кліща і проконсультують щодо подальших дій;

*якщо поблизу немає лікаря, видаліть кліща самостійно. Для цього можна використовувати спеціальній пристрій для видалення кліщів, що продається у ветеринарних аптеках («кліщосмик»). Треба притиснути його до шкіри, підсунути під кліща, акуратно розхитати кровопивцю з боку в бік (адже хоботок надійно «зацементовано» в ранці слиною тварини), а тоді повільно викрутити нападника (крутити можна у будь-який зручний для вас бік).

*якщо немає пристрою, його можна витягнути пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, або пінцетом чи петлею з нитки. Витягайте кліща поволі — без ривків;

*важливо видалити кліща разом із хоботком. Якщо ж він відірвався, видаліть рештки стерильною голкою;

*після видалення кліща ранку потрібно обробити антисептиком, а руки вимити з милом.

Видаленого кліща потрібно помістити у пробірку чи іншу посудину, покласти туди трішки трави та щільно закрити кришку. Варто звернутись за до лікаря-інфекціоніста, щоб він дав направлення, аби у лабораторії дослідили комаху на наявність збудників бореліозу.

Протягом трьох тижнів спостерігайте і за станом свого здоров’я: щоденно вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи почервоніння на шкірі, яке продовжує збільшуватися — зверніться до лікаря.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео