Віра Олександрович

Тернопільщина: щоб отримати відповідь, треба правильно поставити запитання

Крисоватий_свіже

Як правильно подати запит на публічну інформацію чи звернення? Про що можна дізнатися у податковій? Про що люди зазвичай запитують, чим цікавляться?

Начальник управління податкових сервісів Головного управління ДПС у Тернопільській області Руслан Крисоватий нещодавно відповів на ці та інші актуальні запитання під час сеансу «гарячої лінії». Найцікавіші запитання і відповіді для читачів «Терену» підготували у Секторі комунікацій Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- У які терміни має бути надана відповідь на запит?

- Згідно із Законом «Про доступ до публічної інформації», відповідь на запит має бути надана не пізніше 5 робочих днів із дня отримання запиту. Якщо запит стосується надання великого обсягу інформації або потребує пошуку інформації серед значної кількості даних, строк розгляду запиту можуть продовжити до 20 робочих днів із обґрунтуванням такого продовження.

- Де можна знайти форму запиту на отримання публічної інформації?

- Для цього можна скористатися субсайтом Територіальних органів ДПС у Тернопільській області за цим посиланням.

- Чи можу я отримати дані про виробничі приміщення, обладнання та адреси місцезнаходження матеріально-технічної бази юридичної фірми в нашій області?

- При прийнятті рішення про надання інформації треба забезпечувати вимоги Конституції, законів, кодексів України. Відповідно до них, безпідставне поширення інформації про особу, доступ до яких обмежили законодавством, а також надання конфіденційної інформації, - не допускається.

Щодо надання інформації про виробничі приміщення, обладнання і адреси місцезнаходження матеріально-технічної бази підприємства, то ці дані можна отримати за письмової згоди суб'єкта персональних даних чи на підставі ухвали слідчого судді або рішення суду.

- У березні надіслав до податкової звернення, де не зазначив місце проживання. Працівники надали відмову. Чи це правильно вони діяли?

- Відповідно до Закону «Про звернення громадян» письмове звернення без зазначення місця проживання, не підписане автором (авторами), а також таке, із якого неможливо встановити авторство, визнається анонімним і розгляду не підлягає.

Не розглядаються також повторні звернення одним і тим же органом від одного і того ж громадянина із одного і того ж питання, якщо перше вирішили по суті. Це стосується і звернень, терміни розгляду яких передбачили ст. 17 цього Закону, та звернень осіб, визнаних судом недієздатними.

- Хочу отримати інформацію про розмір своїх доходів за період із І кварталу 1999 року до IІ кварталу 2020 року. Податковий орган її надасть?

- Так, пропоную особисто звернутися до Центру обслуговування платників (ЦОП) Тернопільської ДПІ Тернопільського управління Головного управління ДПС в області після завершення дії режиму надзвичайної ситуації на території України у зв’язку із поширенням коронавірусу COVID-19 і подати заяву за формою №10ДР - про розмір отриманих доходів за період з 1 січня 1999-го до 31 грудня 2019 р.

Додатково зазначу, відомості про доходи накопичуються у Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків, починаючи із 1 січня 1998 року, відповідно до податкових розрахунків сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізосіб, і сум утриманого з них податку (форма №1ДФ), які щокварталу подають податкові агенти до територіальних органів ДПС. Інформацію про доходи за останній звітний період, у вашому випадку – 1 квартал 2020 р., можна буде отримати через 50 днів після його закінчення.

- Скільки письмових звернень отримала податкова області у 2020-му і про що люди зазвичай запитують?

- Впродовж І-го кварталу 2020 р. до органів ДПС в області надійшло 29 письмових звернень від 31 жителя краю. Серед заяв: 1 колективна і 3 - анонімних. Більшість звернень надійшли поштою (21), а решта – електронкою.

За тематикою, найбільше звернень стосувалося контрольно-перевірочної роботи – 15 заяв. Чотири особи звернулися за податковою консультацією, а двоє – інформували про ухилення від сплати податків. Решта заявників цікавилися деталями нарахування та сплати єдиного соціального внеску, ПДВ, єдиного податку, особливостями ліцензування певних видів господарської діяльності, порядком подання звітності, виконання судових рішень тощо.

Фото надане Сектором комунікацій ГУ ДПС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео