Віра Олександрович

Наразі діє мораторій на перевірки, але на Тернопільщині для декого роблять виняток

Перевірка

Кількість податкових перевірок на Тернопільщині зменшилася на третину. Втім, є категорія підстав, що дозволяють порушити діючий мораторій.

Про це повідомили у Секторі комунікацій Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- Упродовж січня-березня 2020-го фахівці управління податкових перевірок, трансфертного ціноутворення і міжнародного оподаткування Головного управління ДПС в області провели 58 перевірок суб’єктів господарювання-юридичних осіб, - кажуть у податковій. – Це - на 30%, або на 25 перевірок менше, ніж торік. Так, кількість планових перевірок скоротилася на 5, а позапланових – на 20.

За порушення податкового законодавства донарахували 21 млн 957 тис. грн платежів.

- Загалом у першому кварталі донарахували 28 млн 518 тис. грн узгоджених грошових зобов’язань, - уточнюють податківці. – Це - на 3 млн 271 тис. грн більше, ніж у січні-березні 2019-го. Показник рівня узгодженості донарахованих сум за актами документальних перевірок цьогоріч склав 100%, що на 13,8% більше, ніж торік.

За 3 місяці цього року працівники підрозділу фактичних перевірок, контролю за готівковими операціями провели 88 перевірок суб’єктів господарювання. Порівняно з аналогічним періодом 2019-го кількість зменшилася на 45.

- За порушення нарахували 663 тис. грн штрафних (фінансових) санкцій, - пояснюють у податковій. - На початку квітня до бюджету вже надійшло 310 тис. грн.

Для здійснення контролю за суб’єктами господарської діяльності, які реалізовують алкогольні напої та тютюнові вироби на території області, працівники підрозділу провели 62 фактичні перевірки. За їхніми результатами, застосували 351 тис. грн штрафних санкцій.

- Принагідно нагадуємо: діє мораторій на проведення документальних і фактичних перевірок, - наголошують у податковій. – Йдеться про період із 18 березня до 31 травня 2020 р.

Втім, є винятки. Так, проводять документальні позапланові перевірки з підстав відшкодування податку на додану вартість (ПДВ), а також фактичні перевірки в частині порушення вимог законодавства щодо обліку, ліцензування, виробництва, зберігання та транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів; цільового використання пального та спирту платниками; обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівномірами-лічильниками тощо.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео