Як правильно позичати комусь гроші?

ya-kredi

«Якщо хочеш втратити друга – позич йому гроші», – чи завжди ці слова є правдивими? Переконана, що ні: є ті, хто повертають позичене повністю і вчасно, але недобросовісних позичальників теж вистачає. Інколи, борги «вибивають» роками, й інколи, це так і не закінчується успіхом.

Перед тим, як позичити комусь гроші, добре подумайте про наслідки, і якщо уже наважились, то оформіть позику юридично грамотно – складіть письмовий договір позики, а передачу грошей підтвердіть борговою розпискою.

Якщо у вас виникнуть проблеми із поверненням ваших грошей, то саме письмовий договір та розписка допоможуть довести заборгованість у суді і таки стягнути гроші з позичальника. Але навіть «виграшне» судове рішення про стягнення боргу не завжди гарантує реальне повернення позичених коштів.

До моменту коли суд винесе рішення про стягнення боргу, то позичальник може зняти гроші з банківських рахунків, переписати своє майно на інших осіб, а якщо він ще й безробітний, то повертати позичені гроші елементарно не буде з чого.

Не закликаю вас бути скнарами, але коли позичаєте гроші, добре обміркуйте це рішення. Включіть холодний розсуд не ведіться на обіцяні вам захмарні відсотки від позики, і тим паче не позичайте під «добре слово». А краще проконсультуйтеся перед цим з адвокатом, який допоможе оформити позику з мінімальними ризиками.

Ольга Боднар, адвокат, тел. 380672717124

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео