Оксана Бучко

Для чого тернополянам кредитні канікули?

1586515240721_Kred_kanykuly_news_(1)

Кредитні канікули на карантині можуть отримати тернопільські підприємці. Для цього обов’язково потрібно звернутися до банку і домовлятись. І це не означає звільнення від повернення коштів за кредитом. Тернополяни під час карантину лише можуть відтермінувати платежі по споживчих кредитах згідно з рішенням Верховної ради 17 березня.

Для кого діють кредитні канікули, розповідає головний спеціаліст у Тернопільський місцевий центр з надання БВПД Оксана Тимчишин. 

Для тих, в кого є споживчі кредити, які видають не тільки банки, але й фінансові компанії. Наприклад, кредити ломабардів чи кредити на термін до місяця, чи кредити менші за мінімальну зарплату, чи безпроцентні кредити, чи несанкціоновані овердрафти. На час карантину забороняється збільшення процентів за користування кредитом.

Банкам рекомендується йти назустріч клієнтам для реструктуризації боргу. Тобто це зміна умов кредиту для полегшення повернення клієнтами кредитів, наприклад:

- зміна графіка погашення боргу або зменшення розміру платежу до кінця року;

-відстрочення погашення боргу (у т. ч. основного боргу та/або процентів та/або комісій) до 30.06.2020 з подальшим погашенням заборгованості до кінця року;

-продовження терміну дії кредитного договору до кінця року;

-зниження процентної ставки протягом карантину.

Для отримання таких послаблень треба звернутись в банк із заявою і додати докази, що ви не можете сплачувати кредит (наприклад копію наказу про звільнення чи про перебування у відпустці без збереження зарплати).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео