Віра Олександрович

Заповнити документи без помилок жителям Тернопільщини допоможе спеціальний сервіс

Декларування

Чи треба декларувати кошти, отримані з-за кордону? Невже роздруковану електронну квитанцію про сплату за навчання через Ощад24 необхідно завіряти печаткою банку? Як подати декларацію про майновий стан і доходи дистанційно?

На ці та інші актуальні запитання під час «гарячої лінії» на тему «Декларування доходів, одержаних громадянами протягом 2019 року, та зміни, запроваджені карантинним законодавством» нещодавно у Теребовлянському управлінні Головного управління ДПС у Тернопільській області відповів начальник Теребовлянського управління ГУ ДПС в області Михайло Яцина. Найцікавіші запитання і відповіді для читачів «Терену» підготували у Секторі комунікацій Головного управління Державної податкової служби (ДПС) в області.

  • Який розмір отриманих доходів від продажу власної продукції тваринництва за 2019 рік не оподатковують?
  • Оподатковуваний розмір отриманих доходів від продажу власної продукції тваринництва визначили пп.165.1.24 ст.165 Податкового кодексу України (ПКУ). Отримані доходи при продажу власної продукції тваринництва груп 1-5, 15, 16 та 41  УКТ ЗЕД не оподатковують, якщо їхня сума сукупно за рік не перевищує 50 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року. У цьому випадку 50 розмірів мінімальної зарплати станом на 1 січня 2019 р. становив 208 650 грн. Такі фізичні особи здійснюють продаж зазначеної продукції без отримання довідки про наявність земельних ділянок.

Коли сума отриманого доходу перевищує встановлений цим підпунктом розмір, фізособа зобов’язана надати контролюючому органу довідку про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, що видається у довільній формі сільською, селищною, міською радою або радою об’єднаних територіальних громад, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за місцем податкової адреси (місцем проживання) власника продукції тваринництва. Якщо довідкою підтверджено вирощування проданої продукції тваринництва безпосередньо платником податку, оподаткуванню підлягає дохід, що перевищує 50 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

До речі, якщо такий платник податку не підтвердив самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, доходи від продажу якої він отримав, такі доходи підлягають оподаткуванню на загальних підставах.

  • Чи треба роздруковану електронну квитанцію про сплату за навчання через Ощад24 завіряти печаткою банку?
  • Роздруковану електронну квитанцію щодо проведеної оплати за навчання через Ощад24 як банківський сервіс «Інтернет-банкінг» завіряти печаткою банку не потрібно, оскільки така роздрукована електронна квитанція містить усі обов’язкові реквізити електронного розрахункового документа, що визначені п. 10.5 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженою постановою Правління Національного банку України від 21.01.2004 р. №22, і відповідно є підтвердним документом понесених платником податку витрат при реалізації ним права на податкову знижку.
  • Чи треба декларувати кошти, отримані з-за кордону?
  • Якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, суму такого доходу включають до загального річного оподатковуваного доходу платника податку-отримувача. У цьому випадку громадянин зобов’язаний подати річну податкову декларацію.

Дохід оподаткують податком на доходи фізосіб (ПДФО) за ставкою 18% та військовим збором 1,5%. Суму іноземного доходу перерахують у гривні за валютним курсом Національного банку України (НБУ), що діє на момент отримання таких доходів.

  • Як подати декларацію про майновий стан і доходи дистанційно?
  • Громадяни, які отримали електронний цифровий підпис, можуть скористатися послугами електронного сервісу ДПС України «Електронний кабінет» та оперативно, не відвідуючи податкову інспекцію, подати декларацію про майновий стан і доходи.

Крім того, зазначений сервіс допоможе заповнити декларацію без помилок.

  • Я почав займатися адвокатською діяльністю у 2019 р. Які строки подання декларації про доходи від такої діяльності і, відповідно, строки сплати задекларованих зобов’язань?
  • Почнемо з того, що відповідно до ст. 1 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» ваша діяльність – це незалежна професійна діяльність адвоката щодо здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Відповідно до ст. 13, адвокат, який працює індивідуально, є самозайнятою особою.

Тобто діяльність адвоката підпадає під визначення незалежної професійної діяльності, оподаткування доходів від отримання якої регулюється ст. 178 ПКУ. Платник податків, тобто адвокат перебуває на обліку у контролюючому органі за місцем свого постійного проживання як самозайнята особа і, відповідно до п. 178.4 та п. 49.18.4 ПКУ, подає податкову декларацію за результатами звітного року у строки, передбачені для платників податку на доходи фізосіб, – до 1 липня 2020 р. до контролюючого органу за місцем проживання Декларацію про майновий стан і доходи за 2019 рік, а також сплатити податок на доходи фізосіб за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5% – до 1 серпня 2020 р.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео