Орест Сарматський

У Тернопільській області громада має аж сім окремих бюджетів

Заставка001

Наприкінці минулого року у чотирьох об’єднаних громадах Тернопільщини пройшли перші вибори, але перейти на прямі міжбюджетні відносини вони не змогли.

Команда Тернопільського регіонального офісу «U-LEAD з Європою» підтримує новоутворені громади, надаючи їм всебічну методологічну підтримку.

Радники Тернопільського регіонального офісу U-LEAD провели консультацію для представників Нараївської ОТГ, яких цікавили питання внесення змін до бюджетів громади.

- На території Нараївської ОТГ реалізують 7 окремих бюджетів сільських рад, які свого часу прийняли рішення про створення громади. Ми обговорили законодавчі вимоги щодо виконання окремих бюджетів, включаючи процедуру внесення змін до них. Чимало часу було приділено аналізу алгоритму підготовки та прийняття рішення про місцеві податки, зокрема щодо встановлення їх оптимального розміру та проходження процедури аналізу їх регулятивного впливу, – розповів Сергій Триюда, радник з питань муніципальних фінансів та управління.

Бюджет Нараївської ОТГ поки що не має трансфертів з держбюджету та до нього не зараховується податок на доходи фізичних осіб, тому основними наповнювачами скарбниці є місцеві податки та збори, а саме надходження від плати за землю, від платників єдиного податку платників фізичних осіб від платників єдиного податку 4-ї групи.

Експерти регіонального офісу не оминули увагою важливого питання мінімізації негативних наслідків для бюджету ОТГ від запровадження карантинних заходів. Наголошувалося на необхідності налагодження конструктивного діалогу з основними платниками податків, від яких буде залежати наповнення бюджету.

- Також працівникам громади надали рекомендації щодо проведення сесій в умовах карантину та особливостей переведення працівників на гнучкий графік, віддалену роботу чи вимушений простій. У громаді розуміють важливість дотримання карантину, тому ці питання для них актуальні, – додає Михайло Лисиканич, радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування.

Зазначимо, нещодавно фахівці регіонального офісу допомагали Нараївській ОТГ розробити план соціально-економічного розвитку громади на 2020 рік. Також працівники громади отримали рекомендації щодо формування концепції проєктів соціального-економічного розвитку громади, які можуть реалізовуватися коштом державного та місцевих бюджетів.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео