Орест Сарматський

На Тернопільщині вирішили не ризикувати з посівною

1493030346-3163 (Copy)

У Тернопільській області уже кілька років поспіль спостерігається тенденція до скорочення площ під цукровими буряками.

Про це кореспондента «Терену» повідомив директор департаменту агропромислового комплексу Тернопільської ОДА Володимир Стахів.

- Плантацій, відведених під посіви цукрових буряків, активно меншає вже кілька останніх сезонів. Так, за нашими останніми даними, на Тернопільщині аграрії скоротили посівні площі під цукровими буряками на 37 тис га. Подібна ситуація і в наших сусідів  – хмельничан, де за останній рік таких площ поменшало на 23 тис га. І так – не тільки у цих двох областях. Тому, зрозуміло, падає і виробництво цукру та, у свою чергу – його експорт, - розповів Володимир Стахів.

За його словами, основною причиною такої ситуації є те, що останні роки, сіючи цукрові буряки, аграрії не знають, як поведуть себе директори цукрових заводів восени, яку запропонують ціну за сировину, зрештою, якою буде вартість цукру у новому сезоні.

Тому, не маючи можливості зробити певний прогноз, сільгоспвиробники просто не ризикують і не сіють цю технічну культуру, затрати на яку досить високі.

Нагадаємо, що в Україні за 10 сезонів посівні площі під цукровими буряками скоротились на 43% — з 503 до 219 тис. га. Найбільше посівні площі зменшили аграрії Полтавської області - 47 тис га. Подібна ситуація, крім уже названих Тернопільської та Хмельницької областей на Харківщині, Черкащині, у Київській області.

Наростили посівні площі під цукровим буряком лише аграрії Житомирської області - з 13 до 14 тис. га.

Фото: УНІАН

Вибір читачів за тиждень

Відео