Віра Олександрович

Тернопільщина: понад 1 мільйон витратили на кисень, 500 тисяч – на ліки (фото)

Ліки

Систему централізованої подачі кисню до вже облаштованих реанімаційних ліжок нещодавно встановили у Тернопільському регіональному фтизіопульмонологічному медичному центрі. 

Таке оснащення, необхідне для хворих на CОVID-19, облаштували за кошти із обласного бюджету. Загалом із казни витратили 1 мільйон 100 тисяч гривень. Ще 350 тисяч – це благодійний внесок компанії «Сумітомо Електрик Борднетце-Україна». Отримали медики і вкрай необхідні лікарські препарати.

Кисень1
Кисень1

– На Тернопіллі потрібен обласний інфекційний стаціонар, щоб забезпечувати медичною допомогою не тільки хворих на CОVID-19, а й загалом – на різні інфекційні захворювання, – розповідає голова обласної ради Віктор Овчарук. – Тому й було прийняте рішення про відкриття інфекційного відділення і забезпечення його моніторами пацієнта, кисневими концентраторами тощо. Дякуючи виконавцям, маємо результат – подачу кисню у реанімаційні палати для хворих із CОVID-19.

Він також наголосив, що медики, які там працюють, мають необхідні засоби захисту. 

Кисень2
Кисень2

Цінність нового обладнання вже оцінили медики. Адже така система надає можливість цілодобового транспортування кисню до кожного хворого.

– Перед вами (вище на фото – прим.) – розподільчий щиток, – каже генеральний директор-головний лікар медичного центру Вадим Рудик. – Буквально за 4 дні київська фірма провела «розводку» на всі реанімаційні ліжка. Крім того, завели вони кисень і в операційну. Окрім того, у кінці місяця ми ще матимемо поставку кисневого генератора. Це, за потреби, дозволить нам перейти на цілодобову подачу кисню.

Принагідно медичному закладу передали також партію медикаментів загальною вартістю понад 500 тисяч гривень. Ці кошти також виділили на сесії обласної ради. Вказані ліки необхідні саме для допомоги хворим на CОVID-19, підкреслив очільник найвищого представницького органу Тернопілля.

– Кошти передали на закупівлю лікарських засобів, а згодом ми їх отримали на склад, для лікування пацієнтів, – уточнює головна медична сестра фтизіопульмонологічного медичного центру Віра Надвернюк. – І ми відразу досить великий перелік передали в інфекційне відділення. Завдяки допомозі обласних депутатів, лікування для всіх пацієнтів із COVID-19 – безкоштовне.

Для краян, які вже перебувають чи будуть лікуватися у медичному центрі обласного рівня, обіцяють закупити також додаткові апарати штучної вентиляції легень.

– Ми маємо надію, що незабаром отримаємо ще 6 сучасних апаратів ШВЛ, – зауважує Вадим Рудик.

До слова, «Терен» уже писав, що Віктор Овчарук і Василь Деревляний погодилися віддати лікарям 250 тис. грн.

Фото з сайту облради 

Вибір читачів за тиждень

Відео