Оксана Бучко

Тернополянам цікаво, чому нічні клуби в Україні вже працюють, а церкви – ні

zobrazhennya_viber_2020-04-19_15-23-32

Лист до Уряду щодо пропозицій роботи церков надіслали від Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій ще 5 травня. Та роз’яснень, як проводити служіння, досі не отримали. При тому, що нічні клуби у столиці працюють на повну, помічають тернополяни.

– Поки церкви покірно чекають свого часу, нічні клуби працюють, – йдеться на сайті slovoproslovo.info. Так, за повідомленням ЗМІ, парковка біля найдорожчого нічного клубу в столиці, куди часто заглядають українські політики і зірки, на вихідних була заповнена вщерть. У фоє клубу охоронець у масці і рукавичках проводив відвідувачам температурний скринінг. Але у самому клубі люди найчастіше не дотримуються дистанції, п’ють коктейлі зі скляного посуду і роблять спільні селфі, відзначають журналісти. У закладі антисептики були лише в охоронців на вході, а також на рецепції, але їх не було вбиральнях клубу. Але менеджер клубу стверджує, що антисептиків у клубі достатньо. 

Як додає керівник департаменту зв’язків з громадськістю отець О. Петрів, пропозиції у документі до Уряду включають у себе перебування у храмі 1 особи на 5 кв. м. Також у приміщеннях проводитимуть усі санітарні заходи. Зважаючи на кубатуру більшості храмів, таке перебування – цілком безпечне, наголошує він.

Проте офіційних роз'яснень від Уряду щодо дозволу відкрити храми так і не отримали. Тому єдине, що теоретично може зробити духовенство, це із власної ініціативи проводити служіння з дотриманням загальних рекомендацій щодо послаблення карантину (Постанова Кабміну від 04 травня 2020 р. № 343).

В той же час уряди інших країн активно відкривають церкви для богослужінь, зокрема уряд Іспанії, Італії, Південної Кореї, деякі штати Америки тощо. Тож в Україні теж чекають на швидку реакцію влади.

До слова, служіння на даний час поводять в онлайн-форматі, надворі в обмеженій кількості, а також інколи збирають в автомобілях на певній території з відповідною апаратурою.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео