Віра Олександрович

Жителям Тернопільщини нагадали, що за землю треба сплатити не пізніше 26 червня

Земля

Власники та орендарі вже спрямували у розпорядження територіальних громад на Тернопільщині майже 92 млн грн земельної плати. І хоча пеня та штрафи поки що нікому не загрожують, затягувати із внесенням коштів не варто.

Про це повідомили у Секторі комунікацій ГУ ДПС у Тернопільській області.

- Суттєву частину у надходженнях місцевих податків і зборів на Тернопільщині складає плата за землю, - констатують у податковій. - Так, упродовж січня-квітня 2020 року власники та орендарі земельних ділянок сплатили до місцевих бюджетів краю 91 млн 962,8 тис. грн.

Зокрема, 80 млн 422 тис. грн надходжень спрямували юридичні особи і 11 млн 540,8 тис. грн – фізичні.

- Додатково територіальні громади отримали 12 млн 733,5 тис. грн, - уточнюють податківці. - Сплата перевищила очікувані надходження на 16,1%.

Нагадаємо, платниками земельного податку є власники земельних ділянок і землекористувачі, а об’єктами оподаткування – земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні. Власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.

- У «карантинних» законодавчих новаціях передбачили, що особи, які визначають податкові зобов’язання із земельної плати на підставі поданих декларацій, сплачують його за квітень 2020 року у повному обсязі за місцезнаходженням земельної ділянки у строк до 30 червня цього ж року, - додають у податковій. - При цьому пеню нікому не нараховують і штрафні санкції не застосовують.

Законодавці просто відтермінували на 1 місяць сплату: замість 29 травня необхідно сплатити даний платіж не пізніше 26 червня, оскільки 28 червня – святковий день, що припадає на вихідний, наголосили у податковій.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео