Орест Сарматський

Тернопільщина стала лідером у тому, про що іншим тільки мріється

fe363ac-wheat-money (Copy)

Тернопільська область займає третє місце в Україні за кількістю впроваджених фінансових розписок та залучених коштів.

Про це розповів начальник обласного департаменту агропромислового розвитку Володимир Стахів, повідомляє пресслужба облдержадміністрації.

- Одним зі шляхів підтримки сільгоспвиробників є кредитування агропромислового комплексу – аграрні розписки. Вони дають змогу аграріям отримати доступне кредитування під заставу майбутнього врожаю. Від початку проєкту укладено 283 розписки, з яких використали 280, а також залучено майже 1,2 млрд грн кредитних коштів для фінансової підтримки аграріїв, - зазначив Володимир Стахів.

За  його словами, у поточному році використано 110 розписок, що становить 40% від кількості усіх аграрних розписок за весь час, й надано 450 млн грн фінансової підтримки.

Нагадаємо, аграрна розписка – це документ, який фіксує безумовне зобов'язання боржника здійснити поставку сільськогосподарської продукції або сплатити кошти кредитору в обмін на отримані матеріально-технічні чи фінансові ресурси.

Заставою є майбутній урожай, він може бути застрахований кредитором або боржником. Також законом передбачено погашення заборгованості за аграрною розпискою з наступних врожаїв, якщо першого врожаю було недостатньо.

Є два види аграрних розписок: товарні та фінансові.

Проєкт «Аграрні розписки в Україні» впроваджується IFC, членом Групи Світового банку, у партнерстві зі Швейцарською Конфедерацією в Україні задля отримання аграріями фінансування на поповнення оборотного капіталу, придбання техніки, високоякісного насіння та інших виробничих ресурсів.

Фото: Агрополіт

Вибір читачів за тиждень

Відео