Оксана Бучко

Як тернополянам оподаткувати дохід від оренди майна

Нерухомість5555

Договір оренди будівлі чи її частини є дійсним лише тоді, коли укладений у письмовій формі. Якщо його укладають на строк більше 3-х років, знадобиться ще й нотаріус. Про те, як правильно оподаткувати дохід від оренди майна, розповіли у Кременецькому місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

 Згідно зі статтею  793 Цивільного кодексу  України: 

-договір оренди будівлі або її частини, іншої капітальної споруди укладається виключно у письмовій формі. Будь-яка інша форма укладення договору веде до того, що договір визнається недійсним;

-у випадку, коли договір оренди (найму) такої нерухомості укладається на строк більше 3-х років, то його обов’язково повинен завірити нотаріус та внести до спеціального реєстру майна, що перебуває в оренді.

Договір оренди будь-яка фізична особа може укладати в двох юридичних статусах:

-як зареєстрований суб’єкт підприємницької діяльності;

-як звичайна фізична особа. У разі надання в оренду власного майна без реєстрації підприємцем податок складатиме 19,5% від суми орендної плати (18% – податок на доходи фізичних осіб та 1,5% – військовий збір).

У разі реєстрації підприємцем та обрання спрощеної системи оподаткування  податок складатиме:

-для ІІ групи платника єдиного податку -  податок  944,60 грн (20% від мінімальної заробітної  плати) щомісячно;

-для ІІІ групи  платника  єдиного податку -  5% від суми орендної плати.

Зверніть увагу, що фізичні особи - підприємці не можуть застосовувати спрощену систему оподаткування, у разі якщо надають в оренду:

-  земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара;

-  житлові приміщення та/або їх частини з  площею більше,  ніж    100 квадратних метрів;

-  нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, з  площею більше ніж  300 квадратних метрів.

Податковим агентом, тобто  особою, яка відповідає за нарахування та сплату податку на доходи фізичних осіб до бюджету, є орендар - той, хто виплачує орендну плату такій фізичній особі. Тому орендар нараховує, утримує та перераховує до бюджету податок на доходи  фізичних осіб  за рахунок коштів, що виплачуються у вигляді орендної плати, та військовий збір (пп. 170.1.2 Податкового  кодексу України).

У разі якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб'єктом господарювання, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку – орендодавець (пп. 170.1.5 Податкового  кодексу України). Він повинен   самостійно прозвітувати про отримані доходи шляхом подання податкової   декларації про майновий стан і доходи.  Така декларація подається не пізніше 1 травня року, наступного за роком отримання доходу, і власник земельного паю – орендодавець - зобов’язаний самостійно нараховувати та сплатити ПДФО та військовий збір.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео