Оксана Бучко

Які пільги мають жителі Тернопільщини, які працюють педагогами та медиками у селах 

6554465465

Законодавством України передбачено ряд пільг педагогічним та медичним працівникам. Серед них можна виділити пільги для педагогічних працівників, які працюють у сільській місцевості і селищах міського типу, пенсіонерів, які раніше працювали педагогічними працівниками в таких населених пунктах і проживають у них. Окрім того, це стосується медичних, фармацевтичних працівників, які проживають і працюють у сільській місцевості та селищах міського типу, а також пенсіонерів, які раніше працювали медичними та фармацевтичними працівниками і проживають у цих населених пунктах. Це пояснюють у Кременецькому місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги. 

Згідно зі ст. 57 Закону України «Про освіту» педагогічних працівників, які працюють у сільській місцевості і селищах міського типу, а також пенсіонерів, які раніше працювали педагогічними працівниками в таких населених пунктах і проживають у них, держава забезпечує безоплатне користування житлом з опаленням і освітленням у межах встановлених норм.

Статтею 77 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» для тих, хто проживає і працює у сільській місцевості і селищах міського типу, а також пенсіонерам, які раніше працювали медичними та фармацевтичними працівниками і проживають у цих населених пунктах, передбачено безплатне користування житлом з освітленням і опаленням в межах норм, встановлених законодавством, надання пільг щодо сплати земельного податку, кредитування, обзаведення господарством і будівництва приватного житла, придбання автомототранспорту. Пільги на безплатне користування житлом з опаленням та освітленням, надаються за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Надання гарантій забезпечується за рахунок коштів державного бюджету. Обсяги коштів на забезпечення гарантій щорічно визначаються законом України про Державний бюджет на відповідний рік.

Управління соціального захисту населення як головні розпорядники коштів місцевих бюджетів, спрямованих на здійснення заходів з виконання державних програм соціального захисту населення, відшкодовують підприємствам та організаціям - постачальникам послуг витрати за надані гарантії відповідним категоріям працівників установ (закладів) державної і комунальної форми власності та пенсіонерам. Працівникам, які перебувають відповідно до законодавства у відпустці по догляду за дитиною (у тому числі без збереження заробітної плати), гарантії надаються на таких самих умовах, що і працюючим. Особи, які працюють за сумісництвом, користуються гарантіями за місцем основної роботи.

Педагогічним працівникам,  для яких педагогічна робота є основною,  гарантії  надаються  незалежно  від  їх   педагогічного навантаження. Медичним, фармацевтичним працівникам, які працюють на умовах неповного робочого дня,  гарантії надаються на загальних підставах, якщо вказана робота для них є основною.

Адміністративне підпорядкування місту сільського населеного пункту або селища міського типу не позбавляє права на гарантії осіб, які мають на них право. Особа, яка орендує житло, на підставі довідки про реєстрацію місця проживання або місця перебування має право на гарантії на загальних підставах.

Пенсіонер, який проживав у сільській місцевості або селищі міського типу і користувався гарантіями, у разі переїзду до міста на постійне чи тимчасове місце проживання втрачає право на гарантії.

Право   на  гарантії  зберігається  за  пенсіонерами  у випадках: віднесення сільського  населеного  пункту до категорії селища міського типу, селища міського типу - до категорії міста, продовження трудової діяльності, призначення пенсії за віком,  по інвалідності чи  за  вислугу років, дострокового  виходу  на  пенсію відповідно до Закону України «Про  зайнятість  населення».

Право пенсіонерів на гарантії можна підтвердити довідкою, виданою  відділом охорони здоров’я, відділом  освіти,  районною державною адміністрацією   чи адміністрацією   установи, в  якій дані працівники  працювали, а у разі ліквідації такої установи сільською  або  селищною радою за постійним  місцем  проживання  пенсіонера  на  підставі  записів у трудовій книжці.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео