Тамара Коблик

5 червня в історії Тернопільщини

5

Цього дня народилися:

співак Ігор Вовчак (1960 р. н., м. Тернопіль)

польський громадський і військовий діяч Владислав Гжендзельський (1904 р., містечко Гримайлів, нині смт Гусятинського району – 05. 06. 1950 р., с. Балін Маріанського району Кемеровської області, нині Російська Федерація)

педагог, літераторка, заслужений учитель України Оксана Городна (1955 р. н., с. Денисів, нині Козівського району)

вчений у галузі дитячої ортопедії, травматології та мікрохірургії, доктор медичних наук, професор Олег Дольницький (1926 р., м. Бучач – 15. 02. 2013 р. м. Київ)

мер м. Ланівці Роман Казновецький (1983 р.н., м. Ланівці)

казновецький
казновецький

тернопільський фотохудожник В’ячеслав Костюков (1941 р. н., м. Київ)

костюков
костюков

літератор, художник Іван Лесіцький (1959 р.н., с. Бурдяківці, нині Борщівського району)

Архиєпископ на спокої Іов, в миру Василь Павлишин (1956 р.н., с. Конюхи Козівського району)

Результат пошуку зображень за запитом "Архиєпископ на спокої Іов, в миру Василь Павлишин"

працівник культури, народний майстер (плетіння з лози) Іван Пришляк (1960 р. н., с. Рекшин Бережанського району)

провізор, науковець, доктор фармацевтичних наук, професор Світлана Шевчук (у заміжжі – Марчишин; 05. 06. 1951 р., містечко Хоростків нині м. Гусятинського району)

науковець, інженер-механік Ігор Ярема (1955 р. н., м. Збараж)

Цей день в історії Тернопілля:

5 червня 1901 року - у с.Жуків Бережанського району помер письменник, священник, громадсько-політичний діяч, батько Богдана Лепкого - Сильвестр Лепкий. Виступав із літературними творами під псевдонімом Марко Мурава, Борислав Борис, Василишин, Лепкий Борис. Перший із галичан почав перекладати твори В. Шекспіра з оригіналу українською мовою. Лауреат премії ім. Стефана Дубравського.

1909 р. – єврейські купці почали видавати газету “Швабле” у Чорткові

1919 р. - в ході українсько-польської війни (1918-1919 рр.) розпочалася Чортківська операція (Чортківська офензива) Української Галицької Армії, в ході котрої від поляків було звільнено Чортків, Тернопіль, Бучач та Перемишляни.

1942 р. – у м. Борщів гестапівці вбили 700 євреїв

Згідно з офіційними даними за станом на 5 червня 1955 року на Тернопільщину з ув’язнення і заслання повернулося 2919 осіб, з них 122 особи сім’ї яких перебували на спецпоселеннях; 995 після закінчення терміну покарання, 547 – за амністією, 1377 – достроково, 135 з них, раніше були засуджені за участь у збройній боротьбі з радянською владою.

5 червня 1970 року – у США помер талановитий учений у галузі хімії та фізики, громадський діяч, публіцист, уродженець с.Струсів Теребовлянського району Юліан Гірняк. Написав підручник із хімії. Викладав в українських гімназіях у Львові, Тернополі, Станіславі (нині Івано-Франківськ).

1986 р. – в Афганістані загинув уродженець м. Бережани Ігор Захарко. Його іменем названо вулицю в рідному місті. Загалом в Афганістані воювало понад 1700 жителів Тернопільщини; з них 46 стали інвалідами, 2 - пропали безвісти, 48 – загинули.

Цього дня в 2002 році на 63-ому році життя помер український археолог, мистецтвознавець, історик, поет, викладач і громадсько-політичний діяч Ігор Ґерета.

У всьому світі сьогодні, 5 червня, відзначають Всесвітній день охорони навколишнього середовища. Цей день є для Організації Об'єднаних Націй одним з основних способів привернути увагу світової громадськості до проблем навколишнього середовища, а також стимулювати політичний інтерес і дії. Це «народна подія», що супроводжується такими барвистими видовищами як вуличні мітинги, паради велосипедистів, «зелені» концерти, конкурси творів і плакатів у школах, висадка дерев, а також кампанії з рециркуляції відходів і прибирання території.

Екосистеми постійно змінюються

В Данії сьогодні День Конституції.

5 червня 1953 року було прийнято нову Конституцію Королівства Данія

Свята та дні пам’яті 5 червня у світі:

Ід аль-Фітр (Дата на 2019 рік. Відзначається з вечора попереднього дня. Це ісламське «Свято припинення поста»)

День Конституції на Фарерських островах

День Президента в Екваторіальній Гвінеї

День бігу

День батька в Данії

День вчителя в Румунії

День еколога в Казахстані і Росії

День звільнення на Сейшельських островах

День меліоратора в Азербайджані

День пам'яті Єфросинії Полоцької в Білорусі (Єфросинія Полоцька була дочкою вітебського князя Святослава Всеславича, онукою Всеслава Брячиславича, черницею і просвітительницею періоду Полоцького князівства)

День повітряних кульок

День посадки дерев в Новій Зеландії

День прибуття індійців в Сурінам (відзначається прибуття перших східних індійців в 1873 році)

Національний день кетчупу і День імбирних пряників в США

Святкування руху Хордад в Ірані (відзначається річниця руху Хордад в Ірані. Рух було викликано тюремним ув'язненням Рухоллі Хомейні)

Іменини сьогодні святкують Єфросинія, Леонтій, Михайло, Сергій.

Вибір читачів за тиждень

Відео