Тамара Коблик

7 червня в історії Тернопільщини

7

Цього дня народилися:

релігійний діяч, єпископ, доктор богослов’я, Блаженний великомучеником Никита (Микита) Будка (1877 р., с. Добромірка, нині Збаразького району – 01. 10. 1949 р., м. Караганда, нині Казахстан)

будка
будка

педагог, громадський діяч у США Михайло Васьків (1897 р., с. Шибалин, нині Бережанського району – 1983 р., США)

письменниця Анна Головінська–Максимович (1928 р., с. Зарваниця, нині Теребовлянського району)

головінська
головінська

лікар-хірург, художник-аматор Володимир Григель (1910 р., с. Іванківці, нині Хмельницького району однойменної області – 31. 07. 2001 р., м. Тернопіль)

педагог, громадський діяч Володимир Гульовський (1975 р. н., с. Шили Збаразького району)

гульовський
гульовський

господарник, громадський діяч Ігор Гуменний (1962 р. н., с. Івашківці Збаразького району)

тернопільська художниця Валентина Кукурудза (1960 р. н., с. Вінницькі Стави Васильківського району Київської області)

кукурудза
кукурудза

мер міста Коропець Володимир Мельник (1960 р.н., смт Коропець Монастириського району)

мельник
мельник

священник Антоній Рейхенберг опікувався хворими в тернопільських лікарнях, убогими в сиротинцях, допомагав їм харчами, ліками. В 1907 р. вдячні тернополяни споруд. на честь о. Рейхенберга будинок, в якому згодом був костьол отців єзуїтів (нині вул. Юліана Опільського) (1825, м. Горлиця, нині Польща – 23. 01. 1903, м. Тернопіль)

рейхенберг
рейхенберг

краєзнавець, педагог, літератор Стефанія Садовська (1888 р., м. Тернопіль – 20. 01. 1968 р., с. Краснопуща Бережанського району, похована у Тернополі)

садовська
садовська

вчений у галузі фармакології, доктор медичних наук, професор Льонгин Січкоріз (1921 р. н., с. Озерна, нині Зборівського району - 2011)

січкоріз
січкоріз

учасник національно-визвольних змагань Михайло Тарас (1924, с. Переволока, нині Бучацького районуну – 20. 02. 2010, м. Тернопіль)

літературний критик, перекладач, журналіст, громадський діяч Лев Турбацький (1876 р.н., с. Джурин Чортківського району – 08.02.1900, м. Львів)

Цей день в історії Тернопілля:

1738 р. – у Тернополі відбувся потужний землетрус.

1919 р. – почала виходити російськомовна газета «Кременецкая комуна» («Кременецька комуна»), орган Кременецького повітового революційного комітету. Виходила з перервами до вересня 1920. У Кременецькому краєзнавчому музеї зберігається 1-е число видання.

1919 р. – під час польсько-української війни УГА здобула низку перемог і спромоглася на героїчний наступ, відомий в історії як Чортківська офензива. Затиснуті переважаючими силами ворога у трикутнику річок Збруч та Дністер і залізниці Гусятин–Чортків–Товсте–Заліщики, вояки УГА відчайдушним ударом 7 червня 1919 р. проломили польський фронт і здобули Ягільницю.

1943   року - нацисти ліквідували гетто в Підгайцях, знищено близько 1200 євреїв.

1947 р. – в с. Кип’ячка Тернопільського району працівники МДБ виявили стару криївку і до смерті побили Олександру Небесну.

1949 року – у Німеччині помер адвокат, доктор права, громадсько-політичний діяч, делегат УНРади ЗУНР, тернополянин Володимир Загайкевич.

1950 р. – у Тернополі загинув (застрелився під час сутички із загоном МДБ) референт СБ УПА Роман Дячун (1924 р. н., с. Смиківці, нині Тернопільського району).

1981 року – у США помер греко-католицький священник, український громадський діяч, письменник, уродженець с.Смиківці Тернопільського району о.Володимир-Василь  Ґавліч. Впродовж багатьох років з каплиці Благовіщення Радіо Ватикану, долаючи відстані та шуми глушіння, в напрямку України транслювалася у прямому ефірі Свята Літургія в українському обряді та проповіді отця Володимира.

1992 р. – під час Архиєрейської Святої Літургії владика Михаїл Сабрига, який повернувся із Синоду, що відбувався у Римі, повідомив про благословення Святішим Отцем новостворених єпархій УГКЦ, зокрема Тернопільської.

1992 р. – у Тернополі завершився Всеукраїнський конгрес лемків.

1995 р. – вийшов у світ перший том «Книги пам’яті України. Тернопільська область».

День працівників водного господарства України – це професійне свято, що відзначається в першу неділю червня. Воно було засноване згідно указу Президента України Леоніда Кучми «Про День працівників водного господарства» № 226/2003 від 18 березня 2003 року.

Вода – це основа, без якої неможливо уявити життя людини. Без меліорації земель було б неможливим ведення сільського господарства в засушливих регіонах, без централізованого водопостачання в містах мільйони українців не знали би що таке комфорт та гігієна, практично всі промислові підприємства в тій чи іншій мірі використовують воду для потреб виробництва. Саме для забезпечення всіх цих потреб існує ціла галузь економіки – водне господарство.

Головним регулятором водного сектору господарства України є Державне агентство водних ресурсів. Агентство займається питаннями використання, збереження та відновлення водних ресурсів нашої держави. Саме працівників обласних та центральних управлінь водних ресурсів можна в цей день привітати зі святом та подякувати їм за життєдайну вологу.

IMG_9002-Copy
IMG_9002-Copy

День працівників місцевої промисловості відзначається в Україні згідно з Указом Президента (№ 726/2002, від 20.08.02 р.) щорічно в першу неділю червня.

Місцева промисловість в Україні як галузь була створена в 1934 році. Протягом свого існування вона зазнала ряд організаційних перетворень і в останні «доперебудовні» роки була підпорядкована республіканському галузевому міністерству і обласним органам виконавчої влади.

Діяльність 250 невеликих промислових підприємств з чисельністю працюючих 50 тис. осіб спрямована, головним чином, на забезпечення місцевих товарних ринків конкурентоспроможними товарами масового попиту. Підприємства місцевої промисловості виробляють широкий асортимент продукції, яка нараховує більше 15 тисяч найменувань товарів господарського споживання і побутового призначення.

День працівників місцевої промисловості

Сьогодні – День Святої Трійці. П’ятидесятниця.

Після вознесіння Ісуса Христа настав десятий день: це був п’ятдесятий день після Воскресіння Христового.

Православні християни в цей день прикрашають будинки і храми зеленими гілочками, квітами.

Звичай цей йде ще від старозавітній Церкви, коли будинки і синагоги прикрашалися зеленню в П’ятидесятницю в пам’ять того, як при Сінайській горі все цвіло і зеленіло в день, коли Мойсей отримував скрижалі закону. Сіонська світлиця, де на апостолів зійшов Святий Дух, у той час, за загальним звичаєм, теж була прикрашена гілками дерев і квітами.

А ще квітучі гілки нагадують нам про те, що під дією благодаті Божої людські душі розцвітають плодами чеснот.

В 2020 році День Святої Трійці. П’ятидесятниця припадає на 7 червня.

Дух Святий, за обітницею Спасителя, зійшов на апостолів у вигляді вогненних язиків, на знак того, що Він дав апостолам здатність і силу для проповіді Христового вчення всім народам

Іменини сьогодні святкують Іван, Інокентій, Олена, Федір.

Вибір читачів за тиждень

Відео