Оксана Бучко

Як тернополянам вчасно прийняти спадщину?

53229668_624400997980887_3332199210656202752_n

Після смерті рідних досить часто зустрічаємося з таким явищем, як пропущення строку для прийняття спадщини. І здається, що не так? Померла рідна людина, з якою фактично на час смерті та протягом довгих років проживав спадкоємець в одному будинку вели спільне господарство, – фактично спадщину прийняли. Ця досить поширена ситуація склалася у пані Олександри, яка звернулася до бюро правової допомоги у Тернополі та розповіла, що її син несподівано загинув. 

Після його смерті залишилося спадкове майно. Сусіди порадили, що, оскільки мама з сином проживали разом, то до нотаріуса необхідно звертатися після закінчення шести місяців від дня смерті, що жінка і зробила. Саме тоді пані Олександра звернулася до нотаріуса із зверненням про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на спадкове майно. Нотаріус, перевіривши документи подані заявницею, встановив, що померлий син був зареєстрований за адресою, яка відрізняється від адреси реєстрації його мами пані Олександри. Тому оформити спадкові права та видати свідоцтво про право на спадщину на вказане майно нотаріус не зміг у зв’язку із тим, що спадкоємець пропустив строк для прийняття спадщини. 

В даному випадку необхідно звертатися до суду із заявою про встановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини. Зібравши докази спільного проживання, юрист бюро склала відповідну заяву, з якою звернулися до місцевого суду. Суд заяву задовольнив та виніс рішення щодо встановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини. 

Чому так сталося? Відповідно до частини 1 статі 1269 Цивільного кодексу України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах – уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ст.1270 ЦПК України). 

Беручи до уваги частину 3 статті 1268 Цивільного кодексу України, враховуючи, що пані Олександра постійно проживала разом із своїм сином, то згідно з цією нормою вона спадщину прийняла. Однак у таких справах, де відрізняються адреси місця реєстрації спадкодавця та спадкоємця, нотаріуси не можуть зареєструвати спадкове майно. Оскільки строк пропущено. Вихід з такої ситуації – звернення до суду. Але у позовних заявах про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини потрібно доказати поважність причин пропущення строків для прийняття спадщини, зазвичай такі причини відсутні. Що робити? У таких випадках, аби уникнути втрати майна, фахівці рекомендують звертатися до суду із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини. 

В такому випадку доводити потрібно не поважність причин пропущення строку, а факт спільного проживання, що значно простіше. Адже підтвердити це можуть сусіди, квитанції про оплату комунальних платежів ряд інших доказів. Проте, завжди слід пам’ятати, що краще наперед проконсультуватись з юристом, аніж потім шукати способи вирішення проблеми. Виникли правові питання – безоплатна правова допомога завжди поруч. Єдиний номер системи безоплатної правової допомоги 0800 213 103 працює цілодобово та безкоштовно в межах України.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео