Віра Олександрович

Жителів Тернопільщини попередили про правила, за якими тепер треба жити

Пунько

Про правила ведення бізнесу у світлі останніх новацій податкового законодавства нещодавно йшлося під час інтернет-конференції у Головному управлінні ДПС у Тернопільській області.

Поспілкувався із дописувачами начальник Головного управління ДПС в області Іван Пунько. Найцікавіші питання та відповіді для читачів «Терену» підібрали у Секторі комунікацій Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

  • Нині склалася складна ситуація через карантин, але нам, підприємцям треба працювати. Я не можу отримати консультацію у Центрі обслуговування, бо він - закритий. Проблема не лише у мене. Додзвонитися за вказаними податковою телефонами - важко. Який вихід ви вбачаєте?
  • Так, ситуація - складна як для суб’єктів господарювання, так і самих працівників податкових органів.

Для того, аби зняти навантаження із телефонних дзвінків і ЦОПів, із 1 липня «Електронний кабінет» надає можливість платнику податків подавати звернення на отримання індивідуальних податкових консультацій в електронній формі. Такий запит на індивідуальну податкову консультацію необхідно підписати з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» і «Про електронні довірчі послуги».

  • Місцеві податки і збори відіграють велику роль у наповненні бюджетів. Це - податок на майно (у т. ч. плата за землю, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортний податок), єдиний податок, туристичний збір, збір за паркування транспортних засобів. У Податковому кодексі вказано: ставки має прийняти орган місцевої влади до 15 липня. А якщо цього не буде?
  • Якщо до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування місцевих податків та/або зборів, орган місцевого самоврядування не прийняв рішення про встановлення відповідних місцевих податків та/або зборів, що є обов’язковими згідно із нормами Податкового кодексу, такі податки та/або збори справляють, виходячи із норм Податкового кодексу із застосуванням ставок, які діяли до 31 грудня року, що передує бюджетному періоду, в якому планують застосування таких місцевих податків та/або зборів.

Таким чином, органи місцевого самоврядування у поточному році можуть не приймати рішення про встановлення місцевих податків і зборів на 2021 рік.

  • Дочка навчається. Уже другий рік поспіль повертаю кошти за навчання. Бачу, змінили терміни подання декларацій для громадян. А податкова знижка зазнала змін?
  • Ні, громадяни, які мають намір скористатися правом на податкову знижку, можуть подавати Декларацію до завершення поточного року, тобто до 31.12.2020 р. (включно).
  • Чи дійсно так звані «сплячі» підприємці не будуть сплачувати єдиний внесок?
  • Карантинне законодавство передбачає звільнення самозайнятих осіб, фізичних осіб-підприємців, які мають основне місце роботи, від сплати за себе єдиного соціального внеску за місяці, за які роботодавець сплатив страховий внесок за них, із 1 січня 2021 р. Для фізичних осіб-підприємців (крім тих, які обрали спрощену систему оподаткування, обліку та звітності), осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, і членів фермерського господарства скасовується обов'язок сплачувати мінімальний розмір єдиного соціального внеску за місяці, у яких не було отримано доходу (прибутку).
  • Я мала борг із єдиного внеску, сплатила його, а тепер мені його повернуть?
  • Нараховані і сплачені або стягнуті за зазначений період суми недоїмки, штрафних санкцій і пені не підлягають поверненню.
  • Що із впровадженням касових апаратів, нових змін?
  • Важливо зазначити, що впровадження застосування програмних РРО перенесли з 19 квітня 2020 р. на 1 серпня 2020 р. Нагадаю, запроваджується низка новацій у сфері застосування РРО, зокрема, суб’єктам господарювання дозволять при здійсненні готівкових розрахунків зі споживачами застосовувати програмні РРО, в якості яких можна буде використовувати будь-який пристрій (смартфон, планшет, комп’ютер тощо), який за допомогою спеціального програмного забезпечення може фіскалізувати розрахункові операції на сервері ДПС.

Звертаю увагу, що для уникнення втрат, у першу чергу суб’єктів малого та мікробізнесу (дрібних підприємців), відповідне програмне забезпечення суб’єктам господарювання надаватимуть безкоштовно. Міністерство фінансів України спільно із ДПС України завершують підготовку до запуску безкоштовного фіскального додатку для програмного РРО, який найближчим часом розпочне роботу у тестовому режимі. Із актуальними питаннями-відповідями, пов’язаними із запровадженням програмних РРО, можна ознайомитися на порталі ДПС України за цим посиланням.

  • Майно перебуває у податковій заставі, реалізували без погодження податкової. Що змінили?
  • Зауважу, 1 січня 2021 р. набирає чинність ст. 116 Податкового кодексу України, де зазначили: за відчуження платником податків майна, що перебуває в податковій заставі, без попередньої згоди контролюючого органу передбачили штраф в розмірі вартості відчуженого майна.

Фото надане Сектором комунікацій ГУ ДПС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео