Орест Сарматський

Дощі на заході України викликали хвороби і вилягання зернових (Агроновини)

1401 (Copy)

Дозрівання зерна ранніх колосових культур в західних областях України відбувалося за несприятливих умов, пов'язаних з надмірною для цієї фази розвитку зволоженням метрового шару ґрунту (120-230 мм продуктивної вологи).

Про це йде мова в агрометеорологічних огляді Укргідрометеоцентру, пише Агропортал.

Надмірне зволоження грунту викликало локальне вилягання рослин, сприяло інтенсивному росту бур'янів, активізації, розвитку та поширенню грибкових захворювань. У районах випадання надмірних дощів створювалися умови для «стікання» зерна, зменшення його ваги за рахунок вимивання пластичних речовин, пояснили експерти.

Також повідомляється, що дощі і паводки викликали пошкодження і загибель частини посівів. У знижених місцях рельєфу спостерігалося підтоплення сільгоспугідь, пасовищ, приватних садиб.

195
195

Виробники повідомляють про погіршення якості черешень та вишень

Серед кісточкових фруктів саме в сегменті черешні спостерігалася складна ситуація. Через несприятливі погодні умови навесні сезон реалізації стартував на 1,5-2 тижні пізніше. Таким чином, перші партії черешні почали надходити в продаж в кінці травня.

Про це AgroPortal.ua. 

розповіла виконавчий директор асоціації «Ягідництво України» Олена Каіжен.

Втрати врожаю ранніх сортів черешні через заморозки і нетипово холодну погоду в другій половині весни досягали 90% в деяких садах. Крім того, через рясні дощі влітку і пов'язаної з ними надмірної вологості якість ягоди дуже помітно погіршився: виробники повідомляють про розтріскування черешні, що не тільки негативно відбивається на зовнішньому вигляді продукції, а й призводить до дуже обмеженому терміну реалізації , зазначає Олена Каіжен.

За її словами, саме ця проблема зумовила досить широкий діапазон цін, який зараз спостерігається в сегменті. Зокрема, черешню невисокої якості господарства пропонують від 30 грн / кг і готові йти на подальші поступки. На оптових ринках ціни стартують від 40 грн / кг. У той же час ціни на якісну черешню великого калібру нерідко досягають 80 грн / кг на оптові партії.

У сегменті вишні спостерігаються схожі тенденції. Сезон почався ближче до кінця червня. Головною проблемою, за словами виробників, також є якість ягоди, а саме розтріскування плодів через надлишок вологи. В основному це стосується вишні ранніх сортів, яку господарства пропонують від 20 грн / кг, а продавці на оптових ринках від 25 грн / кг, розповідає Олена Каіжен.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео