Оксана Бучко

Тернополяни по-новому реєструватимуть нерухомість

109336161_1935396186592337_2697383954505762702_n

Новації запровадили в урядову постанову від 13 травня 2020 р №399 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України у сфері державної реєстрації». Тож оформляти майно тернополяни тепер будуть по-іншому.

Що зміниться:

- документом вперше передбачається проведення державної реєстрації права довірчої власності як способу забезпечення виконання зобов’язань;

- відомостей Державного реєстру прав на нерухоме майно доповнюються інформацією, необхідною для здійснення зв’язку із заявником (абонентський номер мобільного телефону та / або адресу електронної пошти) і інформацією про реквізити платежу про стягнення адміністративного збору, а також відомостями про ціну (вартість) об’єкта нерухомого майна;

- також передбачено, що рішення компетентного органу про переведення дачних і садових будинків у житлові без внесення відповідних змін до реєстру буде вважатися достатньою підставою для використання дачних і садових будинків як житла, в тому числі для реєстрації місця проживання тощо.

На думку законодавців, реалізація положень постанови сприятиме вдосконаленню механізмів надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації, оптимізації процесу кредитування, а також залученню інвестицій в економіку України, йдеться у групі MKV нерухомість.

До прикладу, перевести будинок зі садового в житловий тепер буде легше. Адже непотрібно звертатися за реєстрацією прав (змін), що дозволяє заощадити близько 210 грн. Фактично, ця зміна призведе до того, що в державному реєстрі прав буде запис про садовий будинок, але по факту це буде вже житло.

Відтепер доми та дачні ділянки можуть бути місцем реєстрації громадян України. Тим самим спрощується доступ до закладів освіти та медицини для тих, хто не мав іншого житла.

Також максимально автоматизований процес зняття і накладення обтяження для заставного майна. Власність поручителів по кредитах буде більш доступною для державних і приватних судових виконавців, тобто ухилятися від відповідальності за неповернення отриманих раніше кредитів буде складніше.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео