Віра Олександрович

Жителі Тернопільщини зобов'язані подавати в контролюючі органи відомості про зміну своїх даних

Якимчук

Податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, присвятив «гарячу лінію» заступник начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Петро Якимчук.  

Люди переважно цікавилися уточненнями та нюансами сплати вказаного податку. Найцікавіші запитання і відповіді для читачів «Терену» зібрали у Секторі комунікацій Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- Чого чекати, якщо повідомлення про сплату податку на нерухомість не надійшло? Чи є право у контролерів донарахувати податок за минулий період?

- Відсутність інформації щодо об’єктів нерухомості у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно унеможливлює залучення до оподаткування потенційних платників податку на нерухоме майно, та, відповідно, місцеві бюджети втрачають додаткові кошти.

Разом із тим, якщо контролюючий орган не надіслав (не вручив) податкове/податкові повідомлення-рішення у встановлені строки, фізичні особи звільняються від відповідальності, передбаченої Податковим кодексом (ПКУ) за несвоєчасну сплату податкового зобов’язання. Але контролюючий орган має право визначити суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за 3 звітних податкових роки. Тож принцип «незнання законів» не звільняє від сплати податків і діє при визначенні податкових зобов’язань для кожного платника податків в Україні, у тому числі - податкових зобов’язань із податку на нерухоме майно.

- Які можуть бути причини, коли не приходить квитанція на сплату податку на нерухомість?

- Податкові повідомлення-рішення про сплату податку та відповідні платіжні реквізити надсилають (вручають) фізичній особі-платнику податку із контролюючого органу за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком).

Відповідно до норм Податкового кодексу, платник податків-фізична особа зобов'язаний визначити свою податкову адресу. Нею визнають місце проживання, за яким платника беруть на облік у контролюючому органі.

Додатково повідомляю, що фізичні особи-платники податків зобов'язані подавати контролюючим органам відомості про зміну даних, які вносять до облікової картки або повідомлення. Не всі про це знають і далеко не всі громадяни подають у контролюючі органи відомості про зміну адресних даних. Тому здебільшого власники нерухомості не отримують повідомлення-рішення про сплату податку.

- Яка ставка податку на нерухоме майно у 2020 році?

- Перш за все, слід наголосити, що податок у 2020-му обчислюють за 2019 рік. Ставки податку на нерухомість приймають органи місцеві влади. Тому у Тернополі діє одна ставка, а наприклад, у Заліщиках - інша. Я скажу загалом: ставка податку на загальнодержавному рівні обмежена – не більше 1,5% від мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року за 1 кв. м.

Нагадаю, станом на 1 січня 2019 р. розмір мінімальної зарплати становив 4 173 грн. Таким чином, максимальна ставка податку становитиме 62,595 грн за кв. м.

- Є зміни, якими скасували сплату податку на нерухоме майно. Що саме сталося?

- Так, йдеться про Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних і логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» від 16.01.2020 р. за №466.

Від сплати податку звільнили об'єкти нежитлової нерухомості, які використовують суб'єкти господарювання малого і середнього бізнесу, що провадять свою діяльність у тимчасових спорудах для здійснення підприємницької діяльності.

Ще також зазначу, не буде податку на будівлі промисловості, віднесені до групи «Будівлі промислові та склади» (код 125) Державного класифікатора будівель і споруд ДК 018-2000, які використовують за призначенням у господарській діяльності суб'єктів господарювання, основна діяльність яких класифікується у секціях B-F КВЕД ДК 009:2010, та не здають їх власниками в оренду, лізинг, позичку.

- Якщо житло належить кільком особам, хто зобов'язаний сплачувати податок?

- Якщо об'єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна із цих осіб за належну їй частку.

Тобто незалежно від кількості осіб, зареєстрованих (прописаних) на житловій площі, податок розраховують винятково для її власника/власників.

- Аж 25 тис. грн податку. Кому нараховують таку суму?

- За наявності у власності платника податку об'єкта (об'єктів) житлової нерухомості, у тому числі його частки, що перебуває у власності фізичної чи юридичної особи-платника податку, загальна площа якого перевищує 300 кв. м (для квартири) та/або 500 кв. м (для будинку), сума податку зростає на 25 000 гривень на рік за кожен такий об'єкт житлової нерухомості (його частку).

Фото надані Сектором комунікацій ГУ ДПС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео