Віра Олександрович

На Тернопільщині вважають зайвими 60 мільйонів гривень? (відео)

Хома

Тернопільщина отримала значні освітні субвенції для втілення принципів Нової української школи (НУШ) і програми «Спроможна школа». Проте жодну копійку із цих грошей досі не розподілили на сесії обласної ради.

На це сьогодні, 5 серпня, поскаржилася начальниця управління освіти і науки Тернопільської обласної держадміністрації Ольга Хома.

– На жаль, у нас виникла прикра ситуація, коли сьогодні жодна із освітніх субвенцій не розподілена сесією обласної ради, – каже вона. – Через це ми маємо дуже проблемне питання, адже 1 вересня навчальні заклади, де першокласники повинні навчатися у Новій українській школі, не розпочнуть навчальний процес із новим обладнанням,  необхідним першокласникам. А це – меблі і дидактичний матеріал, а також комп’ютерна техніка, що необхідна вчителям саме у перших класах.

Про які суми йдеться? За словами, пані Хоми, Тернопільська область отримала освітню субвенцію із державного бюджету на забезпечення «Нової української школи» - майже 37 млн грн. На покращення результатів програми «Спроможна школа» надійшло 20 млн грн, а також 699 тис. грн виділили на придбання обладнання для пілотних класів НУШ, які першими виявили ініціативу і розпочали навчання діток за новими стандартами.

Усі кошти, які отримала Тернопільська область, а це насамперед стосується «Спроможної школи», були погоджені Міністерством освіти і науки щодо навчальних закладів, а саме придбання необхідного обладнання та здійснення капітальних ремонтів, наголошує Ольга Хома.

До речі, наступне засідання сесії облради відбудеться 11 серпня. Однак у запланованому порядку денному – лише політичні питання. Зокрема, пункту про розподіл освітньої субвенції там поки що немає. Проте за ініціативи керівництва ради чи депутатів освітянську проблему мали б розглянути і зняти терміново – до 1 вересня залишилося менше місяця.

Фото і відео надані пресслужбою Тернопільської обласної держадміністрації

Вибір читачів за тиждень

Відео