Орест Сарматський

На Тернопільщині археологи знайшли скелети священника, жінки й дитини часів 17-19 століть (фотофакт)

заставка76 (Copy)

Десять людських скелетів 17-го – початку 19-го століття розкопали під час археологічної експедиції в Залізцях Зборівського району.

Як повідомляє Суспільне, проводять розкопки археологи-волонтери, які вже очистили 3 скелети, – розповів керівник дослідження Василь Ільчишин.

Під час розкопок знайшли череп чоловіка, якому понад 30 років. Скелет археологи виявили біля входу до костелу Святого Антонія в Залізцях. Василь Ільчишин розповів, що цей похований чоловік – католицький священник.

- Він був похований в ризі, в сутані і нашита була бронзова ікона з емалями. Як ми вже визначили, це була Ченстоховська або Белзька Богородиця. Так само в нього була і вервиця, тобто, рожанєц, від якого залишились хрестик і намистина. Ось тут ми бачимо класичне католицьке зображення розп’яття з відповідними символами на звороті, - каже Василь Ільчишин.

Також знайшли скелет дівчини. Їй було близько 20-ти років.

- Вона була, судячи зі всього, ревною вірянкою, на грудях мала дерев’яний хрест, до якого було прикріплене свинцеве розп’яття. А на пальці мала бронзовий перстень із скляними камінчиками, – додає археолог.

Неподалік дівчини та священника була похована дитина.

Цвинтар біля римо-католицького костелу Святого Антонія виявили минулого року. Тоді розкопали скелет, фрагменти одягу та взуття австро-угорського офіцера, який був похований під час першої світової війни – на початку 19-го століття. Костел побудований приблизно в 16-му столітті.

c422228848196cd5 (Copy)
c422228848196cd5 (Copy)

d6826936fc17aada (Copy)
d6826936fc17aada (Copy)

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео