Віра Олександрович

Через постанову Кабміну у Тернополі будуть жорсткіше карати порушників карантину (фото)

Гірський

Міста Тернопіль і Бережани, а також Бережанський, Гусятинський і Чортківський райони нашої області – у «жовтій» зоні за рівнем епідемічної небезпеки поширення COVID-19. Натомість Чортків і Тернопільський район – у «помаранчевій».

На цьому тлі частина краян «розслабилася» і вже не вважає за потрібне дотримуватися санітарних вимог. І це при тому, що у Кабміні 12 серпня прийняли Постанову №712, оновивши адаптивний карантин, точніше ускладнивши деякі вимоги.

Нова Графіка
Нова Графіка

Про це йшлося на засіданні міського Штабу із подолання надзвичайної ситуації сьогодні, 17 серпня. Традиційно спершу там дали слово медикам, щоб вони окреслили стан захворюваності на COVID-19. Особливу тривогу також висловили правоохоронці і представники контролюючих органів.

– За останній тиждень ми зафіксували 7 порушень карантинного режиму, – каже тимчасово виконуючий обов’язки начальника Тернопільського міського відділу поліції Віталій Гірський. – Наразі до суду передали 2 протоколи. 

За його словами, правоохоронці були змушені останнім часом посилити контроль за дотриманням карантинних правил.

– Треба особливу увагу приділити профілактичним перевіркам закладів торгівлі та громадського харчування, – наголошує міський голова Сергій Надал. – Багато людей «розслабилися», нехтують масковим режимом. А нам треба у найближчі 2 тижні втримати ситуацію і не допустити її погіршення.

Ситуат_центр2
Ситуат_центр2

На тлі загального зростання кількості хворих на коронавірус патрульні в області також продовжують фіксувати порушення, особливо – у громадському транспорті. Так, за словами начальника обласного управління патрульної поліції Богдана Шевчука, його підлеглі склали 9 матеріалів про недотримання правил адаптивного карантину.

– Наразі ми працюємо переважно превентивно, – додає він. – Однак зміни, внесені Постановою Кабміну від 12 серпня, вимагають рішучіших дій. Тому ми вносимо рекомендацію – повідомили перевізників про новації і жорсткіше їх контролювати.

Шевчук
Шевчук

Особливо це, на його думку, має стосуватися тих перевізників, які перетинають межі між «помаранчевою», «жовтою» і «зеленою» зонами. Мовляв, треба максимально убезпечити поширення інфекції. Через це не можна допускати переповнення транспорту, тобто слід стежити, щоб заповненими були лише сидячі місця.

Наші працівники зосередилися на перевірках супермаркетів, кілька справ уже передали до суду, – уточнює представниця місцевого управління Держпродспоживслужби Галина Чайкіна. – Загалом вдалося перевірити 16 об’єктів. Масові порушення були, зокрема, на ринку.

Чайкіна3
Чайкіна3

Вона нагадала, що фахівці Держпродспоживслужби працюють у спільних групах із представниками поліції та муніципальної інспекції. І в них є повне право карати злісних порушників карантинного режиму.

– Наша мета – не штрафи, а добитися дотримання вимог, – зауважує мер. – Тому прошу вас донести до підприємців нові обмеження для «жовтої» зони, запроваджені Кабміном.

Похиляк1
Похиляк1

Таке ж завдання під час засідання Штабу отримали: Галина Горєва – начальниця міського Відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів, а також Олег Вітрук – начальник міського Управління транспортних мереж та зв’язку. Натомість головна освітянка міста Ольга Похиляк попросила дозволу продовжити підготовку до нового навчального року у школах. Окрім того, за її словами, збільшення кількості дітей незабаром очікують у міських дитячих садочках.

– Дошкільна освіта у нас працює стабільно. Лише одна група у садочку №6 ще перебуває на самоізоляції, – додає вона. – Але ми вже готуємося до повернення дітей. Незабаром розпочнеться перевірка готовності шкіл до нового навчального року. Адже ми плекаємо надії на «жовту» зону. Градусники і засоби дезінфекції вже придбали. 

надал
надал

Після цього Сергій Надал нагадав лише про майбутнє святкування Дня Незалежності і 480-річчя Тернополя. За його словами, через небезпеку поширення COVID-19 заходи вирішили проводити у різних куточках міста, щоб розосередити людей і не допустити масових скупчень. Втім, про захист присутніх мають дбати і організатори культурних дійств.

Довідка. Ознайомитися з новими критеріями визначення епідемічної ситуації можна ТУТ, у розділі «зміни, що додаються».

Фото із трансляції засідання штабу на сторінці Сергія Надала у фейсбуці, графіка – з сайту Кабміну

Вибір читачів за тиждень

Відео