Орест Сарматський

Прибутковість вирощування лохини в Україні впала на 40% (Агроновини)

2101 (Copy) (1)

В Україні у цьому сезоні прибутковість вирощування лохини, в порівнянні з минулим роком, впала на 40%. 

Про це повідомив Олег Вагін, директор садового центру Berry, пише agravery.

– У зв'язку із заморозками врожайність склала 42% від рівня минулого року. Ціна на ягоду була вище, часу на збір витрачалося менше, в зв'язку з тим, що ягода була більша, – розповідає Вагін.

– Вперше в цьому році з'явилися хвороби, які я не бачив за 10 років культивування лохини, відповідно зросли і витрати на фунгіциди і обробку поля. Цей рік відкрив для мене новий ринок продажів, а саме замовлення через інтернет. Так само зрозумів, що не потрібно шукати щастя на ринках мегаполісів, ціна там виявилася менше, ніж в моєму обласному центрі та районах, – додає фермер. 

Олег Вагін підкреслює, що після збору врожаю, лохину так само потрібно поливати і підгодовувати, оскільки серпень це період активного росту кореня у цієї рослини.

В Україні розпочалась відкачка соняшникового меду 

В Україні повним ходом йде медозбір з соняшника – основного медоноса сезону. В південних, а подекуди і в центральних областях, вже почалась відкачка соняшникового меду.

Про це розповів Валерій Курейко, пасічник, співвласник ТМ «Знатний Мед», передає agravery.com.

– Цього року частка соняшникового меду у загальному обсязі урожаю буде більшою, ніж звичайно. Минулого року мед соняшника склав 48% від загального обсягу – це понад 31 тис. тонн, в цьому році його частка буде більше ніж 50%, через недобір весняних та літніх видів меду, – зазначає Курейко.

За його словами, фактично, за рахунок пізньолітніх сортів меду, а це переважно соняшник, більшість пасічників зможуть наростити обсяг продукції, щоб компенсувати відсутність майського, акації та інших видів меду, які не вдалося зібрати через несприятливі погодні умови.

– Для збору нектару з соняшнику погода встановилась переважно сприятлива – температура повітря вище 25°C та відносна вологість повітря понад 40%: при таких умовах соняшник добре виділяє нектар і приваблює бджіл, – додає пасічник. 

Зазначимо, що ще один вид меду, який вже відкачують пасічники — це гречаний. Його частка у загальному обсязі — на рівні 3-4% (до 2 тис. т), адже площі посівів під гречку в Україні останніми роками зовсім невеликі – 70-75 тис. га.

– Гречка відрізняється високою медопродуктивністю – до 100 кг з 1 га, але ймовірно, для аграріїв вона не така вигідна, як наприклад соняшник чи кукурудза. Хоча на внутрішньому ринку споживання гречки є традиційно високим, так само як і ціна, у ЄС культура вживання гречаної крупи розвинута слабко, мабуть тому агровиробники не бачать перспектив для її експорту, – підкреслює Валерій Курейко. 

Нагадаємо, в Україні значно зросли ціни на мед через його недобір.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео