Віра Олександрович

У Тернополі готові шукати компроміс із дачниками, аби нарешті створити новий парк (відео, фото)

Парк

Рішення про створення парку на території між вулицями Київською і Тарнавського повторно прийняли на 54-й сесії міської ради. Це засідання відбулося 21 серпня (про найцікавіші рішення читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ – прим.).

Нагадаємо, йдеться про чималий шмат землі між мікрорайонами «Північний» і «Аляска». Цю ділянку звикли називати дачами. Перша інформація про створення зеленої зони у тій місцині з’явилася ще у 2018 році. Згодом плани окреслилися чіткіше. Врешті відбувся конкурс, його переможці навіть оприлюднили свою пропозицію щодо розбудови об’єкта.

В ініціативи відразу були як прихильники, так і противники. Оскільки частина тернополян, які мали дачні ділянки на тій території, не погоджувалася просто так віддати їх місту, справа «загрузла» у судах. Втім, мрії про майбутній парк таки не щезли. На 54-й сесії депутати підтримали рішення «Про надання дозволів на складання проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок за адресою вул. Київська-Тарнавського».

У цьому рішенні йдеться (цитуємо):

«…Дати дозвіл комунальному підприємству фірмі «Тернопільбудінвестзамовник» на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в постійне користування коштом земель комунальної власності сільськогосподарського призначення:

- площею до 7 га - для будівництва та обслуговування групи багатоквартирних житлових будинків з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями за адресою: вул. Київська-Тарнавського;

- площею до 10,5 га - для будівництва парку із влаштуванням багатофункціональних зон відпочинку для населення за адресою: вул. Київська-Тарнавського…».

Сесія3
Сесія3

- Ми пройшли декілька довгих судових розглядів, аж до Верховного суду, - коментує міський голова Сергій Надал. – Думки суддів були різними, але кінцевий вердикт був таким, що попередні рішення депутатів були скасовані. Я чудово розумію, що отримати такі рішення без підтримки цієї ситуації певними компаніями чи будівельною мафією, як це дехто називає, було б неможливо.

Оскільки нещодавно у певних колах знову почали по-різному трактувати подальшу долю відповідної території і щоб припинити спекуляції на цій темі, у міській раді вирішили ще раз підтвердити наміри про зведення парку.

- Відповідно до цього рішення, вказана земельна ділянка призначена для будівництва парку із влаштуванням багатофункціональних зон відпочинку для населення, причому – у тих же розмірах, що і планувалося, - підкреслив мер. - Питання лише у тому, як провести компенсацію користувачам земельних ділянок. Ми готові шукати компроміс, сідати за стіл і все обговорювати, щоб знову не було судів. Але нагадую: ці люди ніколи не були власниками вказаної землі, а лише нею користувалися, причому – безкоштовно. Бюджет міста грошей від них не отримував.  

До речі, за його словами, у міській раді дійсно розглядають можливість компенсації землекористувачам вказаних земельних ділянок. І частина власників колишніх дач уже на це погодилася.

Фото із відкритих джерел, а також із трансляції сесії на сторінці Тернопільської міської ради у соціальній мережі «Фейсбук»  

Вибір читачів за тиждень

Відео