Тернополянам на замітку: чого не можна робити після дайвінгу

11111

Ми уже розповідали про користь плавання та про лікувальний ефект, який відчувають дайвери. Продовжуючи цю тему, варто виокремити заборони стосовно тих чи інших дій уже безпосередньо після занурень. Сьогодні говоритимемо про гарячий душ і його шкоду у даній ситуації.

Те, що іноді після дайвінгу хочеться зігрітися під гарячим душем — факт. Але пам’ятайте, що результат геть не такий, як очікування.

Гарячий душ відразу після занурення дійсно впливає на виникнення ДКХ (декомпресійної хвороби). Щоправда, як і з багатьма іншими факторами, цей вплив може бути позитивними або негативним — в залежності від кількості азоту, розчиненого в тканинах організму, і від температури води.

Якщо ви змерзли під час занурення —  у вас погіршено периферичний кровообіг. Таким чином організм прагне скоротити тепловтрати. Гарячий душ або ванна швидко зігріють і поліпшать кровообіг в кінцівках. Якщо азоту в тканинах розчинено трохи, то це прискорить його виведення. Але якщо його більше, то тут-то і починаються проблеми.

Оскільки розчинність газу обернено пропорційна температурі, при підвищенні температури кількість розчиненого газу, яку здатні утримувати тканини організму, знижується. Куди подінеться зайвий газ? Вірно! Підвищення температури тканин, насичених розчиненим газом, призведе до утворення бульбашок. А оскільки зігрівання супроводжується поліпшенням кровотоку, бульбашки можуть встигнути створити серйозні проблеми до того, як будуть виведені з організму.

Конкретної формули для розрахунку того, багато чи мало азоту розчинено в тканинах вашого організму, не існує. Окрім, власне, глибини і часу занурення, на результат впливає ще безліч факторів: індивідуальні особливості організму, теплозахист, рівень фізичної активності, споживання достатньої кількості рідини і багато чого ще. Тож просто дозвольте собі із задоволенням помріяти про гарячий душ, замість того, щоб стрибати в нього негайно після занурення.

Тривалість паузи залежить від характеру дайвера. Той, хто не налаштований чекати, прийме душ відразу в будь-якому випадку. Таким нетерплячим варто дотримуватися більш консервативних профілів занурення. Якщо вашої сили волі вистачить хвилин на 30, то ви можете дозволити собі більш широкий діапазон занурень. Також в якості компромісу можна знизити температуру води в душі — нехай вона буде теплою, а не гарячою.

Тут багато що залежить від розсудливості дайвера. Безпека в дайвінгу, як і в багатьох інших речах, це питання врахування всіх факторів при прийнятті рішення, щоб результат вашого вибору не обернувся проти вас.

Майте на увазі, що після дайвінгу протипоказані будь-які дії крайніх температур (душ, сауна і т.д.).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео