Орест Сарматський

Тернопільщина вшановує 120-річчя фізика-винахідника зі світовим ім’ям

119086225_1563459253855203_8660473514427533931_o (Copy)

9 вересня минає 120 років від дня народження видатного українського фізика, винахідника, фундатора квантової органічної хімії Олександра Смакули.

Про це пише на своїй сторінці у Facebook художник Олег Кіналь, який вже не один рік веде рубрику про пам’ятні дати та відомих у світі українців.

– Олександр Смакула відомий, передусім, як винахідник антирефлексійного покриття лінз. Він – повний професор та директор лабораторії фізики монокристалів у Массачусетському інституті (єдиний з українців). Народився в с. Доброводи на Тернопіллі у селянській родині, – пише Олег Кіналь.

У своєму дописі він зазначає, що Олександр Смакула закінчив Тернопільську українську класичну гімназію (1922), навчався в Ґетінґенському університеті (Німеччина). Як патріот брав участь у встановленні національної влади у Доброводах (1918), вступив до лав Української Галицької Армії.

Після поразки Української Народної Республики виїжджає до Німеччини.

Смакула здобув наукову ступінь доктора філософії, асистент у фізичному інституті під керівництвом Роберта Поля. Працював керівником оптичної лабораторії Інституту Гайдельбергу , керівником дослідної лабораторії фірми Карла Цайсса в Єні (1922). Робить відкриття спосіб поліпшення оптичних приладів (1935), відкриття, яким користується все людство до сьогодні.

Важкою була доля ученого у період Другої світової війни, коли помирає його син. Вивезений американцями, Смакула починає працювати у військовому форті-лабораторії (штат Вірджинія) на військові потреби США. Запрошений професором Массачусетського технологічного інституту (1951).

Олександр Смакула здобув пошану за енциклопедичні знання з різних технічних ділянок науки, зареєстрував багато патентів, написав чимало наукових праць.

Він був дійсним членом наукового товариства Тараса Шевченка, почесним членом товариства Українських Інженерів в Америці. Помер 17 травня 1983 р., у місті Обурн (США).

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео