Оксана Бучко

Тернополяни можуть скаржитись в Національну Службу Здоров’я, якщо у лікарні взяли зайві кошти

original-17

Пацієнт має право обрати медичний заклад, а передбачені реформою послуги – отримати безкоштовно. Тож тернополяни повинні пам’ятати, що у разі невиконання цих вимог медиками, вони можуть звернутись у Національну Службу Здоров’я на гарячу лінію – 1677.

Про це йшлось на онлайн-брифінгу Національної Служби Здоров’я України «Робота Програми медичних гарантій в Західному регіоні: що змінилось за 5 місяців для лікарів та пацієнтів».

- Зміни у медицині відбуваються в інтересах пацієнта. Пацієнт отримав перелік послуг, які може отримати дійсно безоплатно. Реформа дозволила обирати пацієнту найкращий заклад та найкращого лікаря. Не існує прив’язки до прописки вже й на вторинній ланці. Для цього необхідно лише електронне направлення. Зокрема, у Львівській області виписано понад 567 тисяч електронних направлень, половина виконано. Наступного року право пацієнта на вільний вибір збережено. У разі невиконання цих вимог, будемо звертатись у поліцію, - зазначила директорка департаменту комунікацій НСЗУ Тетяна Бойко.

Як відомо, з квітня спеціалізовані медзаклади західного регіону отримали понад 7,2 млрд грн від Національної служби здоров’я України. Західний міжрегіональний департамент опікується 476 спеціалізованими закладами охорони здоров’я у Львівській, Рівненській, Волинській, Закарпатській, Чернівецькій, Івано-Франківській, Тернопільській та Хмельницькій областях.  За надання допомоги пацієнтам з COVID-19 та з підозрою на нього 362 медичні заклади областей західної України отримали понад 1,5 млрд грн.

Як зазначив директор КНП «Тернопільська міська дитяча  комунальна лікарня» Андрій Артимович, фінансування вистачає на премії до 300% медикам у боротьбі з COVID-19. А сама реформа відкрила ряд можливостей.

 -На рівні спеціалізованої медицини створюється конкурентне середовище. Медичний заклад повинен стати своєрідним «супермаркетом здоров’я». Пацієнт хоче отримати якісні медичні послуги в одному місці. Наш заклад практично єдиний в Україні, який повністю зберіг усю вертикаль медичної допомоги для дітей. Починаючи від первинної мережі до третинної. Тому ми уклали з НСЗУ договори на велику кількість пакетів. Зокрема, на надання реабілітаційних послуг. До нас на реабілітацію приїжджають пацієнти з 10 областей. Це стало можливим завдяки реформі. Ми надаємо багато послуг і отримуємо достатнє фінансування, аби обстежувати та лікувати наших пацієнтів, а також підвищити зарплату лікарям та медичним сестрам. Йде мова і про диференційовану зарплату, коли сума залежатиме від якості роботи, - зауважив директор КНП «Тернопільська міська дитяча  комунальна лікарня» Андрій Артимович.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео