Орест Сарматський

У Тернополі дублікат сім-картки допоміг зловмисникам збагатитися на 35 тис. грн

м02 (Copy)

Майже 35 000 гривень привласнили невідомі особи унаслідок афери, пов’язаної з мобільним телефоном та банківським рахунком жительки Тернополя.

Як повідомляє відділ комунікації обласної поліції, до поліцейських за допомогою звернулася 58-річна тернополянка. Вона розповіла, що з її електронного гаманця зняли всі заощадження.

– За попередньою інформацією, зловмисникам вдалося зробити дублікат сім-карточки оператора, до якого був прив’язаний мобільний додаток. Суть афери, за допомогою якої діяли пройдисвіти в тому, щоб отримати саме дублікат вашої сім-карти. Після цього зловмисник може без труднощів розпоряджатися вашими коштами, – йдеться у повідомленні.

Також повідомляється, що схема проста й водночас дієва. Зловмисники можуть представлятися співробітниками різних установ, аби дізнатися ваші набрані й вхідні дзвінки.

Якщо це їм не вдається, вони дзвонять на телефон жертви, щоб зробити так, аби залишити на телефоні абонента пропущені або вхідні дзвінки. Того ж дня потерпілі отримують сповіщення або навіть не знають про той факт, що їхню SIM-карту заблоковано.

Вони звертаються до оператора під виглядом власника номера та називають перелік останніх дзвінків, які самі ж раніше спровокували, й виготовляють дублікат SIM-карти.

Зрозуміло, що здобиччю шахраїв стають кошти з мобільного рахунку жертви. Але основна мета пройдисвітів спустошити саме електронні гаманці людей, адже мобільні телефони прив’язані до банківських карт. Саме завдяки цьому вони отримують доступ і до різноманітних транзакцій з ними.

Правоохоронці наголошують, що такий вид злочину не загрожує абонентам, які мають контракти з мобільними операторами. Адже усі операційні послуги по їхніх рахунках здійснюються після підтвердження особи.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео