Оксана Бучко

Тернополянам показали приклад кампанії для підготовки до відповідального голосування

MV2

«Йду на місцеві вибори» – такий хештег закликає постити молодіжний активіст Василь Кулевчук, не лише тих тернополян, які ідуть кандидатами у депутати. Виборці є великою частиною створення майбутнього, наголошує він. Їхня відповідальність – дізнатися про діяльність кандидатів якомога більше і точніше.

Такий хештег #ЙдуНаМісцевіВибори 25жовтня в постах про вибори допоможе тим, кому цікаво підглянути щось важливе й корисне. У той час, коли виборчі кампанії роблять агітації, можна запустити кампанію для підготовки до відповідального голосування,  пропонує активіст.

Йду на місцеві вибори 25 жовтня 2020 року! Довго думав, багато нерозуміння і недовіри, але є віра, що майбутнє ми творимо разом, воно буде таким, яким ми його створимо, пише він. «Влада» на місцях дуже впливає на наше майбутнє. Якщо ще про голову чи місцевого депутата, то знаю, чим вони займаються і відчуваю їх роботу на собі. Але щодо депутата районної чи обласної ради - взагалі не усвідомлюю їх роботи і впливу на себе. Із цими думками вже вкотре вирішив йти на вибори та виконувати свій громадянський обов’язок, голосувати.  Для мене це процес, який потребує моїх зусиль не тільки в день виборів, але й до виборів.

Перед тим, як прийняти рішення щодо обраного кандидата, Василь Кулевчук радить:

  1. Перевірити, чи всі мої дані є в базі виборців і чи правильно вказані.
  2. Дізнатися/нагадати на сайті «Опори» (чи іншому достовірному джерелі), чим же займаються депутати і голови.
  3. Дізнатися, хто в моїй громаді є кандидатом і вибрати найбільш відповідного моїм цінностям кандидата.

Аналізувати радять наступне:

- чим людина займалась до того; неважливо, чи вона «змінювала світ», важливо, щоб вона відповідально виконувала роботу, за яку бралась;

-у висловленнях про вибори має не бути слів про те, які погані «попередники» і «відновимо славу/силу», має бути орієнтація на майбутнє. Минуле вже пройшло, його не зміниш, а от майбутнє попереду і треба говорити про нього і будувати конкретні плани, а не розкидатися словами;

- так як це місцеві вибори, то можна знайти можливість вживу поспілкуватися з кандидатом, або хоча б якось дізнатись про нього від людей, а не просто бачити його програму.

- у день голосування зробити свій обґрунтований на  фактах свідомий вибір.

Влада це не погано, додає Василь Кулевчук. Влада це не хтось там, а люди, які формують середовище, в якому ми живемо. Ще більше місяця до виборів, тож я приділю час, щоб мій вибір був максимально усвідомлений і базований на даних, а не уявленні. Якщо ти теж плануєш йти 25 жовтня на місцеві вибори і будеш це робити усвідомлено та відповідально, розкажи в соціальних мережах про те, як ти готуєшся робити вибір і що для тебе важливо для прийняття рішення, щоб таких, як ти, стало ще більше. 

Як пише у коментарях тернополянка Яна Гучак-Желябіна, такий аналіз виборців призвів би до формумання дієвої влади та мудрого народу.

До слова, остаточні списки кандидатів у депутати можна буде переглянути  місяць перед виборами. Поки ще триває реєстрація.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео