Орест Сарматський

Фермер вирощує банани та акліматизував до українських умов хурму (Агроновини)

2501 (Copy)

Фермеру із Сумщини Володимиру Шевченку всього за 4 роки вдалося виростити чималу кількість екзотичних рослин та нових сортів не притаманних для України фруктів і ягід. Зокрема, сумський аграрій вирощує банани. 

Про це повідомляють sumy.today, пише agronews.ua.

Сьогодні на ділянці фермера ростуть екзотичні лимони, мандарини, банани, інжир, хурма, фініки, арахіс та мигдаль. За словами Шевченка, всього по трішки, бажання вирощувати великі плантації немає, головне – різноманіття.

– Росте маленький мигдаль, правда, ще він не плодоносив, йому тільки дві зими. Зазвичай, дає врожай на 3-4 рік. Дуже гарно родить арахіс. Його саджу рядочками. Врожай завжди чудовий. Зберігати потрібно не обжареним в шкарлупках. Тоді навесні знову садити у землю. З’явилися перші саджанці азимини, це мексиканський банан або пау-пау. Йому вже три роки, але росте дуже повільно. За сім років – до метра, тоді дає плоди. Він пристосований до низьких температур, запросто витримує до -30 у відкритому ґрунті, – ділиться своїми здобутками фермер.

Садівник також радить при виборі теплолюбивих дерев для вітчизняного клімату орієнтуватися не на інтернет-магазини, а на саджанці у садівників, які розташовуються територіально найближче до вашого міста.

Як розповідає Володимир Шевченко, сьогодні його найбільша мрія – вивести нову сортоформу хурми, яка б гарно дозрівала та росла в українських кліматичних умовах. Для того, щоб вона росла на півночі Сумщини, потрібно підібрати правильні сорти.

2502 (Copy)
2502 (Copy)

В Україні може бути зірвана посівна озимих через відсутність дощів

Протягом другої декади вересня випала мізерна кількість опадів. В східних, центральних та південних областях не випало ні краплини дощу, лише на Заході та Півночі пройшли несуттєві опади.

Про це повідомляє kurkul.com.

— Наразі склалися найгірші умови для сівби озимих, адже запаси вологи вичерпані, орний шар ґрунту сухий та зневоднений. Якщо незабаром не підуть дощі, то компанію посівної озимих буде зірвано, або перенесено, але тут виникають ризики недорозвинення озимих, які ввійдуть у зимовий період в не найкращому стані. Сходи не будуть готовими до морозів та температурних коливань, — зазначають аналітики.

Аналогічний період 2019 р. також не відзначився значними опадами, але на всій території України окрім Житомирської області, мав перевагу над показниками цього року.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео