Оксана Бучко

Як потерпілому в ДТП на Тернопільщині допомогли отримати понад 375 000 гривень відшкодування

0b5521302e1c5d88dc5a28e527132da8

На Тернопільщині постраждалий у ДТП звернувся в Кременецький місцевий центр з надання безоплатної правової допомоги. Він намагався отримати компенсацію у зв’язку з отриманими травмами, які призвели до інвалідності І групи. У такому випадку потрібен юридичний супровід, адже без суду зазвичай ні винуватці ДТП, ні страхові компанії  не бажають добровільно та в повному обсязі  відшкодовувати  збитки.

Вироком Кременецького районного суду від 23 січня 2018 року водія  зазначеного транспортного засобу  визнано винним у скоєнні ДТП. Однак, ні водій, ні його страхова  компанія добровільно не відшкодували шкоду, завдану  ДТП.

Окрім матеріальної шкоди, чоловікові заподіяно моральну шкоду, яка спричинена тим, що позивач став інвалідом першої групи, а це в свою чергу призвело до повної «прикованості до ліжка».

Адвокат Сергій Манчук, якому  було доручено надання БВПД,  підготував   позовну заяву  про стягнення  матеріальної  та  моральної  шкоди  зі  страхової компанії  та  винуватця ДТП.

Рішенням Шумського районного суду стягнено  200 тис.грн моральної шкоди,  64,5 тис.грн матеріальної  шкоди та  115, 2 тис.грн шкоди , зв’язаної із стійкою  втратою працездатності, а загалом це понад 375 тисяч гривень.

Коментує  адвокат  Сергій Манчук:

- Стягнення  шкоди  завданої  внаслідок  дорожньо-транспортної пригоди  можливо як  в  кримінальному процесі,  так і уже після  винесення  вироку,  тобто в  порядку цивільного  судочинства.  В  даному випадку  постраждалий  до останнього  сподівався  на добровільне  відшкодування витрат  на лікування  та  моральної шкоди.  Однак,  цього  не сталося, тому ми змушені були звернутись до суду. Транспортний засіб відноситься до джерел підвищеної небезпеки, а тому шкода, завдана автомобілем, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом. Що  ж  до  відшкодування  шкоди страховою компанією, то статтею 22 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» у разі настання страхового випадку страховик у межах страхових сум, зазначених у страховому полісі, відшкодовує у встановленому цим Законом порядку оцінену шкоду, заподіяну внаслідок дорожньо-транспортної пригоди життю, здоров’ю, майну третьої особи.

А ми нагадуємо, що Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

Фото з відкрити джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео