Віра Олександрович

Тернопіль: гроші на компенсацію постраждалим від стихії вимагатимуть у Києві (фото, відео)

Штаб2

У Тернополі вирішили звернутися до Уряду із вимогою про виділення коштів на компенсації постраждалим від надзвичайної ситуації. Такий крок запропонував особисто міський голова Сергій Надал на засіданні міського оперативного Штабу з подолання надзвичайної ситуації сьогодні, 7 жовтня.

Нагадаємо, вчора, 6 числа, у Тернополі стихія спричинила чимало незручностей для тернополян і призвела до вихлюпування емоцій у соціальних мережах. У міській раді, в свою чергу, цю подію назвали «стихійним лихом». Адже, за їхніми словами, під час зливи випало понад 45% місячної норми опадів. Це, мовляв, і спричинило масові підтоплення та завдало матеріальну шкоду частині містян.

Дощова повінь тривала близько 2-х годин, і це призвело до підтоплення окремих низинних вулиць міста і транспортного колапсу. Ці факти на засіданні Штабу визнав начальник міського управління житлово-комунального господарства, екології та благоустрою Олег Соколовський. За його словами, комунальні та підрядні організації працювали в посиленому режимі, але впоратися на 100% було неможливо. На щастя, завдяки тому, що на колекторі у парку ім. Т. Шевченка підняли плити, значний обсяг води доволі швидко зійшов.

Соколовський
Соколовський

– Тоді, за даними гідрометеоцентру, випало понад 950 млн літрів опадів, – додає заступник міського голови Владислав Стемковський. – Для порівняння: населення міста складає близько 200 тис. людей і в перерахунку на одного жителя випало 5 000 літрів опадів, а це – майже 1 млрд води за дві години! До речі, нормативний термін спаду води – 30 хвилин… Подальші проблеми – наші, тобто комунальників. Спроможність людського і технічного факторів проти природного – не завжди виграє.

Серйозних проблем дійсно уникнути не вдалося. Тож наслідки підтоплення усували як відразу після зливи, так і наступного дня. Про це інформував представник міського управління ДСНС Володимир Солотвінський. Відтак, за наполяганням міського голови, у місті відразу створили комісію, яка повинна опрацювати всі скарги тернополян, що постраждали 6 жовтня. Йдеться про окремі квартири, будинки, комерційні приміщення, а також – про транспортні засоби. Долучаться до цієї роботи поліцейські із міського відділу, а також працівники Управління надзвичайних ситуацій Тернопільської міської ради. У цьому запевнили Сергій Осадця та Іван Коваль, відповідно.

Коваль
Коваль

– Усю зібрану інформацію ми і передамо Уряду з вимогою виплатити компенсацію цим містянам, – зауважує Сергій Надал. – Вони мають визнати, що у нас сталася надзвичайна ситуація.

До речі, за дорученням міського голови, тепер у Тернополі забезпечуватимуть цілодобове чергування працівників комунальних служб, які будуть стежити за роботою дощеприймальних решіток. Принаймні у ті дні, коли за даними гідрометеоцентру, очікуються значні опади. На вул. Крушельницької облаштують додаткові місця для збору і прийому дощової води. Окрім того, на перевізників, чиї водії у вечірні години 6 жовтня з’їхали з маршрутів, складуть протоколи про адміністративну відповідальність.

Фото з трансляції засідання штабу на сторінці Сергія Надала у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео