Чотири ратуші Тернопільщини (фото)

бучач

Центр давніх міст — площа, надто ж коли на ній розташована ратуша, особливо, коли на цій споруді встановлений дзигар, котрий відбиває години, — своєрідне гучне серце місця.

В області збереглось не так багато ратуш — по-перше, були вони не в усіх містах, по-друге, під час війн зазнавали руйнувань і знищень, приміром, як у Тернополі чи Заліщиках.

Якщо говорити про історію ратуш, то цікаво, що в українських містах перші з'явилися у XIV ст. в основному в західній частині країни. Найстаріші ратуші збереглися у Самборі (Львівщина), Бучачі та Кам'янці-Подільському (Хмельниччина). Прикметно, що міста, котрі не мали магдебурзького права, називалися ратушними — на відміну від магістратських, що мали магдебургію.

Розпочнемо із найдавнішої в області та однієї з найдавніших у країні — бучацької ратуші. Тим більше, що прикметна вона не тільки віком, а й тим, що її архітектор — Бернард Меретин, скульптор — Йоан Георгій Пінзель, а фундатор — Микола Потоцький. Це пам'ятка архітектури середини XVIII століття, зведена у стилі рококо. Колись її фасад було оздоблено фігурами роботи Пінзеля, котрі втілювали біблійні та міфологічні образи, точна кількість скульптур достеменно не відома, проте зазвичай вказують, що було їх понад десять, нині вціліла тільки “Геракл, який вбиває Лернейську гідру”.

Бережанську ратушу звели в 1811 році у стилі раннього класицизму. Колись на першому поверсі містились крамниці, а на другому — гімназія, тепер тут замешкало кілька музеїв. На вежі — годинник із чотирма циферблатами. У ратуші є внутрішній двір, чотири входи будівлі розташовані на центральних осях фасадів, вони оформлені порталами у вигляді глухих двоколонних портиків із ліпними гербами в тимпанах.

бережани
бережани

Чортківська стара ратуша прикметна фахверковою вежею. Такий тип будівництва характерний тим, що кістяк огороджувальної конструкції утворюють дерев’яні елементи. Ратушу спорудили в XIX столітті, у час бургомістрування Людвіка Носса, за його стараннями в Берні для неї виготовили годинник із чотирма циферблатами. Старою цю ратушу називають тому, що є в місті й нова, споруджена в 1930 році.

чортків
чортків

Наймолодша у добірці підгаєцька ратуша, зведена 1931 року. Прикметна асиметричним фасадом, є тут одноциферблатний годинник, розташований по  центру.

підгайці
підгайці

Анна Золотнюк

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео