Орест Сарматський

У цьому році мед подорожчав майже у 2 рази (Агроновини)

1001 (Copy)

Пасічники України зібрали найгірший за 40 років урожай меду. Тепер пасічникам доведеться підняти ціну.

Відтак, нині собівартість меду становить понад 70 грн/кг, тоді як у 2018 р. продукт коштував 43 грн/кг. Про це розповів пасічник з Кропивницького Костянтин Козирєв, пише agronews.ua.

- Пасічники одностайно говорять, що нинішній сезон — найгірший за останні 40 років. З 12 травня і до 7 липня бджіл треба було годувати, щоб не померли. Доводилося вибирати між виживанням сімей і якісним медом, якого не буде, якщо довго годувати бджіл цукровим сиропом, — зазначив бджоляр.

Він наголосив, якщо дати понад 240 г на сім’ю, бджола починає відкладати цукор про запас. Навіть коли пішов взяток від соняшнику, сім’я приносила за день нектару не 4-7 кг, як зазвичай, а 1-1,5 кг.

Названо умову знищення корупції у земельних відносинах

Впровадження земельної децентралізації, передбачене законопроектом №2194, допоможе зняти гостроту питання про корупцію в земельних відносинах.

Про це під час круглого столу «Земельна децентралізація як частина нової економічної стратегії для України», організованої Київською школою економіки (KSE), заявив голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Роман Лещенко, повідомляє Агрополіт .

- Децентралізація земельних ресурсів призведе до знищення монопольного державного органу, де посадова особа розпоряджається мільйонами гектарів землі. Законопроект №2194 — це нова земельна конституція для нашої держави, – сказав Лещенко.

На його погляд, Україні необхідно провести децентралізацію не тільки земельних, а й водних і лісових ресурсів. І, звичайно, позбавити Держгеокадастр таких специфічних функцій як експертиза, регуляція землеустрою і т. д.

1002 (Copy)
1002 (Copy)

Замість цього Держгеокадастр повинен здійснювати лише сервісну функцію по наповненню кадастру, формування національної інфраструктури геопросторових даних, надання інформаційно-консультаційного супроводу і контрольно-наглядову функцію.

Законопроект №2194 на 80-90% позбавить Госгеокадастр існуючих корупційних механізмів. Також це дасть можливість скоротити кількість персоналу чиновників, який зараз налічує більше 10 тис. осіб, мінімум удвічі, – поділився Лещенко.

Також він зазначив, що після місцевих виборів Держгеокадастр в добровільному порядку почне передачу державних земель сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів всім об'єднаним територіальним громадам, сформованим згідно із постановою ВРУ.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео