Оксана Бучко

Які об’єкти віднесуть до «Великої реставрації» на Тернопільщині?

121432585_171264131207582_8164370716788930415_o

«Велику реставрацію» розпочнуть незабаром на Тернопільщині. Об’єкти, які за цією програмою будуть відновляти, розглянули під час візиту міністра культури та  інформаційної політики Олександра Ткаченка, який приїхав в область сьогодні, 10 жовтня.

Тернопільщина надзвичайно багата на національні пам’ятки, адже тут розміщена третина всіх замків та фортифікаційних споруд України. Проте, туристичну галузь слід розвивати більше, адже у західному регіоні її лідерство беруть Львів та Карпати. У бюджеті на наступний рік на культуру передбачено на 32% більше коштів, ніж у 2020 році. Окрім того, народні депутати подали правки, які б дозволили збільшити фінансування на програму «Великої реставрації».

Тож, як інформує очільник області Володимир Труш, у першу чергу будуть відновлювати:

-Катедральний Собор Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці в Тернополі, у якому наступного року проведуть масштабну реконструкцію. Ми ознайомилися з проектом. Кошторисна документація знаходиться на стадії експертизи. Відповідно до неї, храму повернуть його автентичний  вигляд. Це передбачає зміну фасаду та форми купола.

- Національний парк «Замки Тернопілля».

-Центри надання культурних послуг у громадах та сільській місцевості. Це так звані колишні клуби та бібліотеки, перетворені на сучасні культурні центри.  На Тернопільщині уже реалізовано один такий проект. На його основі буде втілено усі інші проекти в Україні.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео