Дарія Шевченко

«Системних порушень, які би впливали на волевиявлення жителів, не було»: у Тернополі підбили підсумки виборів-2020

949d492-vybory-690

На Тернопіллі відбулись вибори, під час яких краяни обирали депутатів до обласної, районної та міської рад, а також міських голів. Аби всі мали змогу проголосувати, управління Державної міграційної служби у Тернопільській області працювало і у суботу та неділю. Так, понад 200 осіб отримали свої ID-картки.

Про це розповів начальник установи Ярослав Давибіда на пресконференції сьогодні, 26 жовтня. Під час виборів не обійшлось і без порушень виборчого та кримінального кодексу. Начальник відділу комунікації ГУНП в області Сергій Крета розповів, що спостерігались випадки не допуску спостерігачів на дільниці, зникнення бюлетенів, голосування за пенсійним посвідченням та нанесення тілесних ушкоджень працівнику поліції на дільниці. За фактами порушень відкриті кримінальні провадження.

– Я дякую за те, що правоохоронці допомогли дотримуватись вимог виборчого кодексу. Системних порушень, які би впливали на волевиявлення виборців – немає, – зазначив керівник правових проектів ТОО КВУ Володимир Курило.

Крім того, директор Центру суспільних досліджень «Поліс» Ігор Процик підкреслив, що члени виборчих комісії не були достатньо забезпечені пакувальним папером, масками, санітайзерами тощо. Також були зафіксовані порушення порядку підрахунку голосів. За правилами спочатку члени дільниці мають визначити кількість бюлетенів до обласної ради, потім – районної та громад, згодом – міської та після – на міського голову.

– Не усі члени комісій добре знають виборчий кодекс, що призводило до порушення порядку підрахунку голосів. Нагадаю, спершу ведеться підрахунок бюлетенів до обласної ради, згодом – районної та ОТГ, аж потім – на міського голову чи голову ОТГ. Окрім цього, наших спостерігачів також не допускали на дільниці після 20:00, про що заявлено у поліцію, – розповів Ігор Процик.

Також стало відомо, що до 3 листопада мають бути встановлені точні результати голосування по територіальних виборчих округах, а до 6-го – підсумкові результати виборів.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео