Орест Сарматський

Через поганий урожай ціна яблук вдвічі вища за минулорічну (Агроновини)

2701 (Copy)

Через несприятливі погодні умови урожай яблук вдвічі менший, а ціна вдвічі вища. Садівники вже підраховують збитки. 

Про це повідомляє kurkul.com.

Цього року постраждали фермери, які вирощують яблука. На Херсонщині у квітні вдарили заморозки на початку цвітіння. Після такого стресу оговталися не всі дерева. На одному з комунальних підприємств раніше збирали до 14 тис. т/рік, нині близько 8 тис. т.

– На яблуках з’явилися плями. Вони змінили свою форму. Товарність знизилася в рази. Дуже багато відібрали на перероблення – соки та пюре, – розповідає Роман Рудий, завідувач фруктосховища.

Схожа ситуація не лише на Півдні. Постраждали також сади Вінниччини та Черкащини. Неврожай вплинув і на вартість яблук по всій країні. Навіть гуртова ціна завищена.

– Минулого року ціна на яблука була 6-8 грн/кг, цього року – від 8 до 12 грн/кг. Супермаркети, на жаль, не відразу виплачують гроші за товар. Цим користуються посередники, які пропонують оплату відразу, але за меншою ціною, – пояснив Олександр Ощіпок, аграрій.

Таким чином, покупці переплачують, а виробники недоотримують.

– Раніше Херсонщина експортувала яблука. Цього року дуже мало експортується. Це пов'язане з невеликим урожаєм у порівнянні з іншими роками. Власники садів кажуть, що урожайність майже в половину менша, ніж минулого року, – зазначила Лариса Коломієць, начальник управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській обл.

Українські експерти прогнозують, що цьогорічний урожай ще й гірше зберігатиметься. Не виключено, що вже навесні яблука доведеться купувати за кордоном.

2702 - копия (Copy)
2702 - копия (Copy)

На Миколаївщині у фермера відібрано 142 га землі через нецільове використання

Південно-західний апеляційний господарський суд у повному обсязі задовольнив позовні вимоги органів прокуратури Миколаївщини щодо незаконного використання пасовищ площею 142 га вартістю понад 2,4 млн грн у Баштанському р-ні.

Про це повідомляє kurkul.com.

Встановлено, що суб’єкт господарювання, у порушення умов договору оренди землі, замість вирощування кормів, сінокосіння та випасання худоби, використовував частину наданих земель для товарного сільськогосподарського використання.

– Це стало підставою для подання прокуратурою позову про внесення змін до договору оренди землі, якими зменшено площу земель, наданих суб’єкту господарювання в користування, та повернення цих земель у розпорядження держави, – зазначають у відомстві.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео