Орест Сарматський

З топінамбуру планують виробляти екотканину за нанотехнологіями (Агроновини)

3101

З топінамбуру вже виготовляють економну целюлозу, а зовсім скоро вироблятимуть ще й екотканину за новітніми нанотехнологіями, розповів Богдан Кобринський, технічний директор та співвласник НВП «Індуктор», яке займається зокрема і вирощуванням цієї культури. 

Про це повідомляє seeds, пише agronews.ua.

Топінамбур – унікальна рослина, яку даремно забули фермери України. Її потенціал неймовірний, переконаний Богдан Кобринський.

Завдяки своїм лікувальним властивостям топінамбур здатен боротися з цукровим діабетом, топінамбур може стати зручною і вигідною заміною кукурудзяному силосу.

Також топінамбур досить прибуткова агрокультура. Наразі, на фізичних ринках України за інформацією agronews.ua сушений топінамбур фермерський продають за середньозваженою ціною 360 грн/кг. Свіжий – від 40 грн/кг.

   

Україна та Сербія створять промислові горіхові сади нового покоління

3101 (Copy)
3101 (Copy)

Тривалий досвід використання промислових садів у країнах Балканського півострова, зокрема в Сербії, створених на основі фундука на ведмежому горісі, переконливо свідчать про більшу рентабельність ніж класичні сади, створені з кореневласного фундука.

Тож українські горіховоди вже співпрацюють із сербськими колегами для створення високопродуктивних промислових садів в Україні.

Про це повідомляє Українська горіхова асоціація, пише agronews.ua.

Більше 30 років в Україні вивчає цей напрямок канд.с.-г.наук, М. В. Матвієнко. Висновок відомого науковця, лауреата премії Л. П. Симиренка за роки наукової та практичної діяльності тільки один: розвиток промислових садів, створених на основі фундука на деревовидних підщепах (зокрема на ведмежому горісі) – прогресивний напрямок сучасного і майбутнього фундуківництва. Ці сади більш врожайні та імунностійкі, вирощуються практично без поливу.

Але великого досвіду створення промислових садів такого рівня в Україні немає.

Сьогодні сади фундука на ведмежому горісі створюються тільки на аматорському рівні, підтверджують садівники-практики О. І. Гелеватий, К. Бариба, та інші, в садах яких побували фахівці Горіхової асоціації, вивчаючі це питання.

Для вивчення досвіду вирощування саджанців фундука на ведмежому горісі, експлуатації промислових садів, їх продуктивності, догляду за ними в Республіці Сербія побувала робоча група Української горіхової асоціації.

Чисельність популяцій ліщини деревовидної невисока. Заради красивої міцної деревини цей вид хижацьки вирубували ще в дореволюційні часи і лише здатність рости в важкодоступних гірських ущелинах врятувала його від повного винищення.

Плантації ведмежого горіху зберіглися ще на Балканському півострові. Тому в Україні лиш де-не-де ростуть нечисленні алеї і посадки з деревами ведмежого горіха, які, в основному, потрапили до нас з Кавказу.

Ведмежий горіх – найкраща підщепа для промислового фундука. Він дає змогу підвищити врожайність і довговічність насаджень, а також поширити ареал промислового вирощування в регіони з більш суворими кліматичними умовами. До того ж, рослини фундука, щеплені на ведмежий горіх, чудово приживаються і не виявляють жодних ознак несумісності. Ліщина деревоподібна володіє підвищеною врожайністю, морозостійкістю, посухостійкістю, невибагливістю.

Промисловий сад фундука на ведмежому горіху в порівнянні з кореневласним фундуком тільки в перші роки посадки саду для приживлення саджанців потребує поливу, в подальшому їх кількість значно зменшують, або зовсім не поливають.

Оглянуті в Сербії промислові сади різного віку свідчать, що в стадії промислового збору середня врожайність складає 3,5 т/ га, максимальна 5,5 т/ га.

Наразі новітні сади фундука мають намір висаджувати і в Україні.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео