Віра Олександрович

Для погашення боргу можуть забрати особисте майно, нагадали жителям Тернопільщини

Борг

На Тернопільщині вже заборгували 121,3 млн грн єдиного внеску, у тому числі борг фізичних осіб-підприємців – 87 млн грн. тож до стягнення боргів уже залучили державних виконавців.

Про це повідомили у відділі пресслужби Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- За 9 місяців 2020 року податківці сформували і надіслали боржникам 11 тис. 128 вимог про сплату боргу (недоїмки) з єдиного внеску на суму 318,6 млн грн, - кажуть у податковій. - Також у жовтні надійшло в рахунок погашення заборгованості 1,8 млн грн, у тому числі - заходами стягнення органами державної виконавчої служби 0,4 млн грн.

Податківці нагадали: саме своєчасна сплата єдиного соціального внеску гарантує громадянам право на соціальний захист. Зокрема, захищені соціальні гарантії для кожного на випадок безробіття, нещасних випадків чи професійних захворювань, гідне пенсійне забезпечення та інші виплати.

- Поряд із цим доцільно зазначити, що згідно із законодавством за несплату або несвоєчасну сплату єдиного внеску до платника застосовують фінансові санкції, - наголошують у податковій. – Причому строк давності щодо стягнення сум недоїмки за єдиним соціальним внеском, штрафів і нарахованої пені не застосовують.

Відповідно до закону, платнику, у якого виникла заборгованість, надсилають вимогу про сплату боргу (недоїмки). На погашення вказаних сум платнику надають 10 календарних днів.

- У разі не погашення узгодженої заборгованості з єдиного внеску, податкові органи надсилають у порядку, встановленому законом, узгоджену вимогу про сплату боргу (недоїмки) до органів державної виконавчої служби, - уточнюють у податковій. -Боржникам-приватним підприємцям особливо слід пам’ятати про те, що одним із джерел погашення боргів перед державою є особисте майно.

Відповідно до чинного законодавства, єдиний соціальний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

- Зобов’язання зі сплати єдиного соціального внеску виконують у першу чергу, - наголошують у податковій. - Вони мають пріоритет перед усіма іншими зобов’язаннями, крім зобов’язань із виплати зарплати (доходу).

Виходячи із того, що єдиний соціальний внесок є соціально значимим платежем, контроль за його своєчасною сплатою є одним із пріоритетних напрямків роботи ГУ ДПС в області.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео