Оксана Бучко

Чи повинні тернополяни платити пенсійний збір при першій купівлі житла?

53229668_624400997980887_3332199210656202752_n

Тернополяни, які купують житло вперше, повинні знати про зміни в законі. Адже саме закон каже, що звільняє таких осіб від сплати збору на обов’язкове пенсійне страхування в розмірі 1% від вартості житла. Та при зверненні до нотаріуса можна почути вимоги про оплату збору за принципом «плати - а потім розбирайся». 

У січні 2020 року до центру правової допомоги звернулись двоє осіб з числа дітей-сиріт. Державною програмою було виділено кошти для компенсації на купівлю житла для дітей-сиріт. Життя наших героїв склалось не найкращим чином, вони залишились без батьківського піклування та без даху над головою. При купівлі такого житла вони звернулись до нотаріуса для оформлення договору купівлі-продажу та стикнулись з правовою колізією, оскільки купляючи житло вперше кожен з них все ж таки заплатив з власної кишені пенсійний збір (державна програма не виділяє коштів на сплату податків та зборів) 4 500 грн та 3 400 грн відповідно.

Справою про повернення надміру сплачених грошових коштів зайнялась працівниця бюро правової допомоги Андріана Левак.

Колізія у законодавстві та відсутність прописаного механізму для визначення чи є дана покупка житла першою стала підставою для звернення спочатку в Головне управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області з заявою про повернення помилково сплачених грошових коштів (пенсійного збору), а в подальшому до Тернопільського окружного адміністративного суду з позовом.

Як зазначила спеціаліст, саме ці двоє людей будучи дітьми позбавленими батьківського піклування перебували на квартирному обліку у місцевій раді, маючи всі підтверджуючі документи, але тільки в судовому порядку ми змогли довести, що житло вони придбавають вперше. Рішеннями суду зобов’язано Головне управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області сформувати Подання до Управління Державної казначейської служби України у Підволочиському районі про повернення 4 500 грн та 3 400 грн відповідно кожному заявнику.

Пернсійного збору насправді не повинні платити при покупці першого житла згідно з законом від 23 вересня 2020 року про порядок звільнення від сплати пенсійного збору громадян, які купують житло вперше або перебувають у черзі на отримання житла. Від 26 вересня 2020 року збір не платить той, хто купує житло вперше. Це підтверджується заявою фізичної особи про те, що вона не має та не набувала права власності на житло, а також відомостями з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Ці відомості мають підтвердити відсутність зареєстрованих за покупцем прав власності на житло, а також даними про невикористання житлових чеків для приватизації. В якості документу, що підтверджує невикористання житлових чеків для приватизації державного житлового фонду, приймаються довідки з місць проживання людини після 1992 року.

Закон діє й для тих, хто перебуває у черзі на одержання житла (підтверджується документом, виданим органом, до компетенції якого належить ведення відповідного «квартирного» обліку). Отже, нотаріальне посвідчення договорів купівлі-продажу нерухомого майна нарешті можна здійснювати без документального підтвердження сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування.

На жаль, закон зворотної сили не має, тому всі хто вже сплатив такий збір, зможуть повернути кошти тільки через суд.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео