Тамара Коблик

12 листопада в історії Тернопільщини

12

Цього дня народилися:

Василь Галаса (1920  с.Білокриниця Підгаєцького району - 5 жовтня 2002, Київ) — діяч українського національно-визвольного руху, провідний член ОУН, полковник УПА, в.о. командира УПА-Північ.

Результат пошуку зображень за запитом "Василь Галаса"

Олександра Тяжка (1936 року с.Божиків Бережанського району) - український вчений у галузі медицини, доктор медичних наук. 1988–1998 - позаштатний дитячий імунолог МОЗ України, співорганізатор цієї служби в Україні. Автор і співавтор 220 наукових праць, 10 патентів на винаходи.

Результат пошуку зображень за запитом "Олександра Тяжка"

Михайло Савка  (1962 року с.Щепанів) - футболіст і тренер, півзахисник, виступав, зокрема, за «Зірку» (Кіровоград), «Прикарпаття» (Івано-Франківськ), «Буковину» (Чернівці), «Металург» (Запоріжжя), «Карпати» (Львів) і «Слобод» (Міхаловіце, Словаччина).

Результат пошуку зображень за запитом "Михайло Савка"

Кот Данія (1943, с. Чернихівці, нині Збаразького району) – педагог, літераторка, перекладач. Авторка 8 збірок поезії.

Кривко Марія (1946, с. Вербівка, нині Борщівського району) – дириґент, музикант, педагог. Автор близько 100 обробок народних пісень.

Результат пошуку зображень за запитом "Кривко Марія"

Бесага Василь (1964, с. Бобулинці, Бучацького району) - начальник управління містобудування, архітектури та кадастру, головний архітектор Тернополя.

20141209_0019

Федик Ігор (1964, смт Козова) – художник, дизайнер, підприємець. Автор ікон, портретів, барельєфів та живописних картин.

Цей день в історії Тернопілля:

1896 – помер український і польський піаніст, композитор, диригент, педагог, уродженець м.Копичинці В’ячеслав Вшелячинський. Професор консерваторії Галицького музичного товариства у Львові, засновник, директор і диригент симфонічного оркестру та хору польського товариства «Друзів музики». З 1878 року працює в музичній школі Тернополя. Автор фортепіанних творів, солоспівів, есе «Про життя і творчість Фредерика Шопена», «Адам Міцкевич у музиці». Серед учнів Вшелячинського і наш великий композитор Денис Січинський.

1898 – академік Володимир Гнатюк заснував у Львові «Українсько-руську видавничу спілку», де був відповідальним редактором і секретарем аж до літа 1912 року.

1940 - Рада народних комісарів СРСР видала постанову «Про відрахування на поповнення неділимих фондів колгоспів західних областей УРСР». Ухвалено задовольнити прохання РНК УРСР щодо відрахування на поповнення неподільних фондів колгоспів у Волинській, Дрогобичській, Ровенській, Станіславській, Тернопольській, Чернівецькій і Аккерманській областіх у розмірі не менше 7 і не більше 10% від грошових доходів артілей.

1944 – новостворена Бучацька районна бібліотека одержала першу партію літератури, яка надійшла з Харкова.

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) і Всесвітня організація охорони здоров’я оголосили 12 листопада  Днем початку масштабної кампанії по боротьбі з дитячою пневмонією. ВООЗ і ЮНІСЕФ почали кампанію зі збору коштів, які підуть на лікування від цього захворювання дітей у десятках країн, що розвиваються, переважно в Азії та Африці.

Багато експертів в області медицини називають пневмонію «головним убивцею» дітей у віці до 5 років. Трагічна статистика говорить про те, що кожен рік від запалення легенів помирає понад два мільйони людей.

Всесвітній День боротьби з пневмонією

День фахівця з безпеки – міжгалузеве свято, що об’єднує всіх учасників ринку, професіоналів галузі безпеки в широкому сенсі слова.

Ініціатором свята виступив найбільший Інтернет-портал з безпеки Sec.Ru. Традиційно, в рамках урочистої програми відбудеться нагородження фіналісток конкурсу «Міс Безпека». Свято відзначається з 2005 року.

День фахівця з безпеки

Всесвітній день якості відзначається щорічно в другий четвер листопада в багатьох країнах світу. Це свято було створено за ініціативою Європейської організації якості, а незабаром ідея була підтримана і Організацією Об'єднаних Націй.

З'явився День якості в 1990 році. З 1996 року відзначається цілий Європейський тиждень якості, частиною якого і стало це свято. Воно було придумане як міра підвищення якості всієї продукції, виробленої сьогодні у світі. Ініціатори цього свята намагаються донести до свідомості людей всю ту важливість, яку має для здоров'я та життя людини висока якість товарів. Крім того, це свято має привернути увагу до неналежної якості багатьох товарів, які є шкідливими не тільки для навколишнього середовища, а й для організмів самих людей.

Всесвітній день якості

Всесвітній день юзабіліті відзначають з 2005 року у другий четвер листопада. Це свято присвячене практичності та зручності використання інтерактивних сервісів, електроніки та засобів зв'язку.

Крім того, юзабіліті позначає ефективність використання механічних інструментів та засобів, які виконують належним чином свої функції. Одним словом ці всі визначення можна назвати одним словом — практичність.

День юзабіліті був придуманий для того, щоб підвищити суспільну свідомість щодо необхідності спрощення використання продуктів та послуг, доступу до них, оскільки цей факт дуже важливий для комфортного життя людини.

Свято проводиться під гаслом «Зроби простіше!». Сьогодні технічний прогрес прагне до того, щоб зробити все, що оточує нас, зручним, простим та ефективним. При цьому важливою частиною цього процесу є забезпечення високої якості всієї техніки, що використовується нами в повсякденному житті.

Всесвітній День Юзабіліті

Іменини сьогодні святкують Зиновій, Артем, Марко, Олена, Стефан, Зиновія.

Вибір читачів за тиждень

Відео