Віра Олександрович

Про які законодавчі новації варто знати всім жителям Тернопільщини 

Волошинович

Про законодавчі новації варто знати жителям Тернопільщини. Саме тому у місцевій податковій започаткували і постійно проводять гарячі лінії.  

Податкове законодавство України є одним із важливих у правовій системі України, впевнені у Відділі пресслужби Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області. Проте спостерігається тенденція щодо його нестабільності, тим паче у період пандемії, коли почали вносити певні поправки. Аби розтлумачити платникам податків останні зміни податкового законодавства, у Головному управлінні ДПС в області влаштували телефонний зв'язок із начальницею управління податкового адміністрування Головного управління ДПС в області Наталією Волошинович.

– Є багато ФОПів, які не ведуть господарську діяльність і написали заяву на закриття, але у податковому органі ще не провели ліквідаційну перевірку. Як платнику прискорити цей процес? 

Так, є багато платників податків-фізичних осіб, які не здійснювали підприємницьку або незалежну професійну діяльність та не мають податкових ризиків, і очікують зняття з податкового обліку понад 3 роки. Для оптимізації процесу зняття з обліку без проведення перевірки ФОПів, які фактично не здійснювали господарську діяльність, у ДПС затвердили методичні рекомендації. Це спрощує та прискорює механізм припинення діяльності таких платників.

У рекомендаціях визначили механізм організації роботи комісій із розгляду питань доцільності/недоцільності проведення перевірок фізосіб і форму висновку доперевірочного аналізу щодо недоцільності проведення перевірки.

– Податкова служба не врахувала таблицю даних платника ПДВ. Які мають бути подальші дії? 

Коли до контролюючого органу надійшла податкова інформація, що свідчить про надання платником податку недостовірної інформації, у Таблиці, яка врахована, у тому числі в автоматичному режимі, комісії контролюючих органів мають право прийняти рішення про неврахування Таблиці, яке надсилають платнику податку в порядку, визначеному ст. 42 Податкового кодексу України.

Платник ПДВ має право подати повторно Таблицю з поясненнями для розгляду комісією регіонального рівня та прийняття відповідного рішення.

– Питання сплати податку з іноземних доходів. Відбулися якісь зміни? 

Ні. Проте нагадаю, сьогодні у законодавстві чітко врегулювали механізм щодо сплати податків. При отриманні доходів, зокрема іноземних, громадяни мають подати декларацію про майновий стан і доходи. Саме в ній визначають суму отриманих доходів і суму податків, визначених до сплати.

При цьому, якщо громадянин отримував доходи за кордоном і сплатив податки там, то за умови надання підтверджуючих документів йому не доведеться сплачувати податки ще раз і в Україні. Для цього наша держава уклала Угоди про уникнення подвійного оподаткування з іншими державами. За цими угодами, зокрема, для визначення права на пенсію Пенсійним фондом України може бути взято до уваги стаж роботи в іншій країні.

Для зарахування Україною страхового стажу, набутого за кордоном у державах, з якими уклали двосторонні угоди, громадянин України повинен офіційно (легально) працювати за кордоном (у деяких випадках не менш як певний період часу – рік) і сплачувати всі відповідні відрахування там, зокрема й соціальний внесок.

– Помилково заплатили кошти на інший рахунок. Як можна уникнути відвідин податкової і повернути кошти? 

Платники податків мають змогу у режимі 24/7 дистанційно подати заяву на повернення коштів через Електронний кабінет у «три кліки». Тобто у головному меню Електронного кабінету необхідно в розділі «Заяви, запити для отримання інформації» із запропонованого переліку вибрати форму Заяви про повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань і пені (J1302001 – для юридичних або F1302001 – для фізичних осіб).

Після заповнення запропонованих реквізитів Заяви необхідно зберегти її, підписати і відправити територіальному органу ДПС. Однак повернення помилково та/або надміру сплачених коштів можливе лише протягом 1 095 днів від дати їх сплати та за умови відсутності у такого платника податкового боргу.

– Чому податкова не сповіщає платників про виникнення податкового боргу? 

У Державній податковій службі України запровадили електронний сервіс – «InfoTAX». Суть сервісу в тому, що через месенджери Telegram і Viber платники податків можуть отримувати інформацію про: стан розрахунків з бюджетом, реєстраційні та облікові дані, результати обробки документів і строки подання звітності та сплати податків.

Наступний етап сервісу запровадять із січня 2021 року. Він надаватиме такі можливості, як передзаповнення звітності для платників єдиного податку, перехід до сплати податків у «два кліки» та, зокрема, оповіщення про виникнення податкового боргу, а також про можливість виникнення податкового боргу у разі несвоєчасної сплати. Для доступу до сервісу необхідно у месенджері (наприклад, Telegram) знайти InfoTAX, в якому перейти за посиланням до Електронного кабінету для ідентифікації і завершення налаштування нового сервісу.

– Отримали податкове повідомлення-рішення після перевірки. Там зазначили, що нарахування я маю сплатити протягом 10 робочих днів, але раніше було «календарні». Це одрук?

– Ні, все правильно. Законом України від 16.01.2020 р. за №466 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних і логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» змінили строки сплати грошового зобов’язання, визначеного контролюючим органом за результатами перевірки, – із 10 календарних днів на 10 робочих днів із дня отримання податкового повідомлення-рішення.

Фото надане Відділом пресслужби Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області

Вибір читачів за тиждень

Відео