Оксана Бучко

Що тернополянам варто знати про концесію, як форму державно-приватного партнерства

завантаження (1)

Тернополяни, які не приватизують майно, але беруть його в користування, повинні знати про умови договору концесії. Це форма здійснення державно-приватного партнерства, що передбачає надання на умовах, визначених концесійним договором, права на створення та/або будівництво об’єкта; управління ним, надання суспільно значущих послуг. Передача концесіонеру існуючого об’єкта концесії, у тому числі його подальша реконструкція, реставрація, капітальний ремонт, технічне переоснащення концесіонером, не зумовлює перехід права власності на такий об’єкт та не припиняє права державної чи комунальної власності.

Об’єктом концесії є об’єкти права державної або комунальної власності, а також майно господарських товариств, 100 відсотків акцій яких належать державі або територіальній громаді. Тобто, концесія – це договір про передачу майна підприємств, інших об’єктів, що належать державі чи територіальній громаді, в тимчасову експлуатацію приватним інвесторам за умови обов’язкового інвестування в такі об’єкти. Концесіонером може бути тільки юридична – особа – резидент України.

На відносини, що виникають у зв’язку з вибором концесіонера, виконанням концесійного договору та наданням державної підтримки проектів, що здійснюються на умовах концесії, не поширюється дія законодавства про публічні закупівлі.

Обрання концесіонера здійснюється шляхом проведення концесійного конкурсу, конкурентного діалогу або за результатами прямих переговорів з орендарем державного майна, яке передається у концесію. Спори, що виникають у зв’язку з концесійним конкурсом та конкурентним діалогом вирішуються в судовому порядку.

Оцінка впливу на довкілля для провадження планової діяльності, передбаченої пропозицією про здійснення державно-приватного партнерства у формі концесії, здійснюється після підписання концесійного договору. Концесійний договір укладається на строк, який має становити не менше п’яти років та не більше 50 років (крім строку концесійного договору щодо будівництва та подальшої експлуатації автомобільних доріг, який має становити не менше 10 років).

Нерухоме майно, новозбудоване концесіонером на підставі та відповідно до умов концесійного договору, є державною чи комунальною власністю. Такий об’єкт підлягає поверненню концесієдавцю після припинення дії концесійного договору.

Моніторинг виконання концесійних договорів здійснюється органом з державно-приватного партнерства шляхом отримання від концесієдавців щорічних звітів про виконання концесійного договору, які надаються в порядку та за формою, затвердженими органом з державно-приватного партнерства.

Інформацію надано Кременецьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео