Орест Сарматський

В Україні ціни на моркву зросли більш як на 5% (Агроновини)

2301 (Copy)

З минулої п’ятниці морква на найбільшому гуртовому ринку Західної України «Шувар» подорожчала на 5,4% – з 4,3 до 4,5 грн/кг. Це підтверджує минулорічний тренд — коливання ціни навколо позначки 4,5 грн/кг. 

Про це повідомляє agravery.com

– За останні 4 з 5 років ціни на моркву починалися з позначки 6,6 грн/кг на початку вересня й поступово знижувалися до листопада. Лише у 2018 році ціни на моркву мали високі стартові позиції у вересні – 8,8 грн/кг, – йдеться в повідомленні. 

Зазначається, що у 2018 році цілу осінь був широкий діапазон коливань від 6,5 до 10,5 грн/кг та високий середній рівень, що не знижувався до середини листопада близько 7,5 грн/кг.

А за півтора місяця, перед Новим роком виріс до 9,5 грн/кг.

– Цей рік не виняток з основного правила: 1 вересня ціна на моркву почалася з 7 грн/кг і до середини листопада знизилася до 4,5 грн/кг. Загалом цьогорічний рівень та динаміка цін дуже схожі на минулорічний сценарій. Тоді ціна з середини листопада до кінця грудня навіть дещо знизилася – до 3,8 грн/кг, – додали аналітики. 

2302 (Copy)
2302 (Copy)

Розпочали виробництво паливних брикетів з лушпиння рису 

У селі Приморському Скадовського району Херсонщини сімейне підприємство «Булюк» заснувало нову сучасну лінію з виробництва брикетів на основі рисового лушпиння.

Про це повідомляє agravery.com.

– Переробляючи рис на крупу, майже 700 тонн лушпиння з року в рік відправляли на смітник — воно навіть на органічні добрива не підходило. Ми вклали 900 тис. гривень на нову сучасну лінію з виробництва брикетів на основі рисового лушпиння. Їх теплотворність значно менша, ніж у вугільних чи деревних, але й ціна майже втричі нижча – 1,5 тис. грн/т, – розповідає Віктор Булюк, директор сімейного підприємства «Булюк». 

За його словами, брикети із лушпиння розкуповують швидше, ніж рисову крупу.

– Брикетами з рисового лушпиння опалюємо адміністративну будівлю підприємства. Аби у приміщенні на два поверхи і площею понад 300 м2 було тепло й затишно, на час холодів вистачає 15 тонн такого палива. Все інше в нас охоче розбирають мешканці Приморського та сусідніх сіл, – додає підприємець. 

Таким чином, витрати на лінію з виробництва брикетів окупилися за три роки. Утім, на рисовому лушпинні аграрії зупинятися не збираються. Вони опанували також технологію виготовлення паливних брикетів із лушпиння сої.

– Їх теплотворність виявилася вищою, тож і ціна сягнула 2,5 тис. грн/т. Такі брикети теж розбирають, наче гарячі пиріжки: адже в степовому Скадовському районі своїх запасів лісу на дрова практично немає, а вугілля надто дороге. Тож «дрова» з лушпиння виявилися дуже доречними, – підкреслив Віктор Булюк. 

Фото з дописів

Вибір читачів за тиждень

Відео