Оксана Бучко

Тернопільське бюро правової допомоги захистило учасницю АТО від вимог банку

53229668_624400997980887_3332199210656202752_n

Через скрутне фінансове становище тернополяни інколи звертаються до фінансових установ за кредитом. Проте, часто забувають у таких ситуаціях уважно читати умови договору. А це призводить до того, що у разі простроченої заборгованості доводиться повертати в десятки разів більшу взятої суму. 

Подібна історія трапилася на Тернопільщині. До бюро правової допомоги звернулася учасниця бойових дій пані Галина, розповіли у Тернопільському центрі з надання правової безоплатної допомоги.

Пані Галина розповіла що в 2013 році отримала кредитну картку з кредитним лімітом в 3300 грн, якою періодично користувалася для власних потреб. Проте через скрутне матеріальне становище в подальшому сплачувати відсотки по кредиту вона не змогла. А тепер банк подав до суду позов про стягнення з неї заборгованості на суму майже 150 000 гривень.

Ознайомившись з обставинами справи, юрист системи БПД Андрій Григоришин дійшов висновку, що позовні вимоги банку є не обґрунтованими та не підкріпленими доказами, також банк пропустив строк позовної давності звернення до суду.

Для захисту прав пані Галини фахівець склав відзив на позовну заяву, в якому звернув увагу суду на те, що умови кредитування разом з процентною ставкою клієнтом підписані не були. Отже казати, що кредит був взятий саме на цих умовах, категорично не можна.

Роздруківка умов договору із сайту банку доказом бути не може, оскільки цей доказ повністю залежить від волевиявлення банку, який може вносити (і часто вносить) відповідні зміни в умови та правила кредитування.

Також було заявлено вимогу про застосування відносно банку позовну давність. Адже відповідно до ст. 256 ЦК України позовна давність -  це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу. Сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови у позові, що визначено частиною 4 статті 267 Цивільного кодексу України.

Рішенням суду першої інстанції банку відмовлено в задоволенні позову повністю. Таке саме рішення прийняв і Тернопільський апеляційний суд.

Таким чином, завдяки діям фахівця системи безоплатної правової допомоги вдалося захистити учасника бойових дій від незаконних вимог банку.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео