Оксана Бучко

Про Конституцію, яку багато вважають першою, зняли освітнє відео тернополяни (відео)

2.jpg

Освітні відео про історію України та Тернопільщини розпочали знімати місцеві історики. Перше із них – про конституцію Пилипа Орлика, яку можна вважати першою у світі.

У квітні 1710 року Гетьманом у вигнанні Пилипом Орликом були проголошені і прийняті «Пакти й конституції законів та вольностей Війська Запорізького», які фактично стали першою у світі конституцією. У документі чітко фіксувалися права різних суспільних прошарків та обов’язків органів державної влади. Багато положень цього документа значно випередили свій час, то Конституцію Пилипа Орлика можна впевнено віднести до предметів гордості українського народу, пише історик Іван Янюк.

Сценарій відео писали тернопільські науковці-історики. Озвучував актор драматичного театру. Наразі відзняте це одне відео на кошти управління сім’ї, молоді та захисту дітей Тернопільської міської ради.

- Документ прийняли на століття раніше, ніж Конституцію США та Франції, проте він був приречений залишитись емігрантською Конституцією, - йдеться у відео.

Триває пошук спонсорів та грантів для створення наступних відеороликів.

[embed]https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR22CeK6b93fOYNJLoCD0eBL5UDX-xcvXNAtx8oGPrQRlu6jLZ7QLxaeDP0&feature=youtu.be&v=XYAPHeBECqA&app=desktop[/embed]

Фото, відео з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео